vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Bouwaanvraag: van dichtgetimmerd beleid naar maatwerk

8 juli 2014 (door AalburgNet)

AALBURG - Regelmatig dienen inwoners van de gemeente Aalburg bouwaanvragen in. Het komt vaak voor dat deze aanvragen niet passen binnen het geldende bestemmingsplan. Het college heeft wettelijke mogelijkheden om in afwijking van het bestemmingsplan toch een vergunning te verlenen. Om te bepalen wanneer gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheden heeft het college in 2013 beleid vastgesteld.

Maatwerkoplossingen
Het nieuwe college wil de inwoners van Aalburg maatwerkoplossingen bieden. Dit vereist een flexibele houding van het college. Deze houding is alleen mogelijk wanneer, binnen de marges van de wet, maximaal met de inwoners kan worden meegedacht. Binnen deze visie is geen plaats voor strak en rigide beleid waarbinnen alles vooraf is dichtgetimmerd. Daarom heeft het college in zijn vergadering van 10 juni 2014 besloten het beleid in trekken. Dit past ook prima in onze gedachtelijn van de nieuwe bestuurder.

In plaats van het toekennen of afwijzen van een vergunning op basis van beleid zal vanaf heden maatwerk worden geleverd. Elke aanvraag is anders en elke aanvraag zal daarom apart worden beoordeeld op zijn eigen kwaliteiten en gevolgen voor de omgeving. In plaats van de aanvraag te beoordelen aan de hand van een beleidsdocument zal worden gekeken naar de daadwerkelijke gevolgen van het bouwplan. Hierbij zal worden gekeken naar de verschillende gevolgen van het bouwplan op de omgeving en de mogelijke precedentwerking.

Bestemmingsplan leidend
Het intrekken van het beleid betekent niet dat alle bouwaanvragen worden vergund. Het bestemmingsplan blijft leidend. Afwijken van het bestemmingsplan kan alleen binnen de wettelijke mogelijkheden en alleen nadat alle belangen zorgvuldig zijn afgewogen. Dit kan dus betekenen dat een aanvraag niet kan worden vergund. In dat geval zal het college zich inspannen om aan te geven wat wel kan worden vergund. Hiermee
probeert het college de inwoners zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.