vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Een ochtend op de set bij Dokter Tinus

4 juni 2014 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM / WOURKEM - 'Stilte op de set!' Het klapbord toont het getal van de scene en het nummer van de zoveelste take. 'KLAP!' De camera loopt. Dan: 'We zijn gestopt...!' Hollywood in Wourkem. Ofwel aanwezig bij de opnamen van de tv-serie rond eigenzinnige Dokter Tinus. Op zoek naar tien vooral eigen seconds of fame.... Want dat is wat figuranten blijkbaar gemeen hebben: zorgen dat je in beeld komt. Of op de foto...

Nieuwsgierig als wij zijn geeft de redactie van AltenaSteden.net zich op als figurant. A once in a lifetime opportunity. Een enthousiaste Britt reageert onmiddelijk op de verstuurde mail. De dame in kwestie heeft een indrukwekkende aftiteling achter haar naam: "Productie/figuratie-coördinator Dokter Tinus III." (Zou Britt I en II dan niet gedaan hebben, is de ogenblikkelijke vraag.) De PF-coördinator DT III werkt bij FourOne.Media, de producent van in het oogspringende dramaseries zoals "onze" Dokter Tinus en Heer & Meester. Per mail wordt rap zaken gedaan: naam, leeftijd, datum van beschikbaarheid en, niet te vergeten, een gelijkende foto. De fotografische afbeelding van ons redactiehoofd voldoet kennelijk en we maken in no time deel uit van 'de figuratie.' Britt weet van wanten...

Enkele dagen later volgt opnieuw een electronisch bericht. Dat doet praktisch uit de doeken wat men van de sterren in spé verwacht. Naast een aantal - niet al te kleurrijke - verschoningen blijkt tijd een issue. De dame met de lange aftiteling laat vriendelijk weten: 'Vaak moet u als figurant eventjes wachten, mocht u een boek willen lezen of je huiswerk willen maken, neem uw/je spullen gerust mee!'

Gewone mensen
Zou daar tijd voor zijn dan? Enfin, tot de kruin gevuld met adrenaline en ambitie maken we kennis met Productie Stagiair Roel, student Media en Entertainment Management: 'U komt voor de figuratie?' Een aardige kerel die we treffen bij een grote tafel onder een partytent, achter Hotel Woudrichem in de Molenstraat. De catering daar - maar ook op de set - klinkt als een klok. Fruit, brood, koeken, koffie, thee, water, fris. Het is er allemaal. Zoveel je maar wilt.

Dan begint het grote draaien. Roel gaat voorop, de sterren voor één dag in optocht achter hem aan. Van nieuwelingen tot beroepsfiguranten: het figuratiecorps is bont. De mediamix van leeftijd en ervaring en allerlei soorten koppen - vandaar die foto! - laat zich gewillig leiden naar De Rijkswal,  voor deze ochtend the place to be. Het gemoedelijke huisje van Jan en Sophie Krale blijkt het domein van Lisa te zijn. De spullen van echtpaar Krale staan in de garage. Een beetje ontheemd zijn ze wel, zo lijkt het, als beiden vertrekken om vast elders een onderkomen te zoeken... Hoe lang is dit leuk?

Op de set blijken Dokter Tinus en Lisa gewone mensen. Aanraken gaat nog net niet, ongevraagd fotograferen trouwens evenmin, maar aanspreekbaar zijn ze wel. Agent Ken, Gijs en Bert zijn uit hetzelfde sympathieke hout gesneden. Types waar je makkelijk een band mee krijgt.
De scenes worden diverse keren over geschoten, het ene shot na het andere. 'Graag wat langzamer lopen. Niet te groot maken je spel. Meereageren mag. Niet te lang gluren door het raam. Laat het gebeuren. Ga even dichter bij elkaar staan. Jullie doen het goed!' De aanwijzingen zijn kort, bij vlagen karig, maar professioneel. De crew weet waar zij mee bezig is. De ogenschijnlijke chaos op de Rijkswal blijkt geregisseerder dan je denkt. Dik twintig mannen en vrouwen maken daar lange dagen: van zeven tot zeven, pak hem beet... Er wordt hard gewerkt.

Gewillig in de kijker
De figuratie laat zich door de regisseurs gewillig leiden. Als de klok de seconden voorafgaande aan de volgende opname wegtikt, zoeken de ingeleende mannen en vrouwen een zo prominent mogelijk plekje vóór de camera. 'Speel jezelf maximaal in de kijker' lijkt daarbij het credo. Zegt de ene figurant tegen de ander: 'Kun jij niet hier gaan staan, zo zie je mij niet. Of: 'Dat pakje niet te hoog houden, anders kom ik niet in beeld.' Of: 'Ik moet helemaal om je heen gaan staan.' Of: 'Lekker handig om de groten voor en de kleintjes achter te zetten.' Of: 'Vind je het goed dat ik voor je kom staan?' Of: 'Ik zie die camera helemaal niet...'  Of.... Het maakt allemaal niet uit. De stemming kan het prima hebben.
Net als de tijd van wachten. Ondanks (of dankzij?) de tip van Britt valt het allemaal mee. En de dreinzende regen? Ach, ten seconds of fame en een glimlach van Lisa, of een foto met agent Ken, maken de draaiuren goed... De melding: 'U bent klaar en kunt naar huis!' komt voor velen dan ook veel te vroeg. Het was een leuke ochtend...

(Foto hierboven en linksonder: Het huis van Jan en Sophie Krale is voor één dag het speeldomein van Lisa en Tinus. Rechtsonder: Figurante Angelique met agent Ken op de foto in de Woerkumse Hoogstraat. - Foto's AltenaSteden.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.