zondag 10 december 2023

Alles over Altena

Verkiezing Topvrouwen Altena groots

31 mei 2014 (door AalburgNet)

AALBURG / ALTENA - In een bomvolle raadszaal, voor de gelegenheid omgebouwd tot decor voor de Meest Ondernemende Vrouwen van Altena, kwam eindelijk een eind aan de wekenlange spanning. In een goed en leuk georganiseerd programma, in vakkundige handen van Woerkums wethouder Paula Jorritsma, stelden alle genomineerden zich voor. Zij speelden elkaar daarbij letterlijk de bal toe. Na een spetterend optreden van Tante Too werden de winnaars bekend gemaakt: Jolanda van Ballegooyen (Publieksprijs), Leny van der Ham (Juryprijs)en Nienke Groot (Innovatieprijs)

Publieksprijs
Jolanda van Ballegooyen (Ballegooyen Modes uit Dussen) won de Publieksprijs. Hoewel dat eerder al helder was, werd dat nu officieel bevestigd. Met 1.478 stemmen (34%) lag zij ruim voor op de andfere kanidaten. Afgelopen woensdagavond werd Van Ballegooyen eerste na een succesvolle campagne onder meer op Facebook en op BBQ parties, die zijn vruchten afwierp toen zij haar opponenten riant achter zich liet. De jury noteerde in haar rapport onder meer: 'De afwisseling in steeds sneller wisselende modebeelden , het inkopen en oriënteren op allerlei beurzen en de omgang met mensen zorgt er voor dat dit voor haar steeds een uitdaging blijft. De grootste uitdaging voor de toekomst is het grootse plan om de winkel sterk uit te breiden om zo met het oog op de toekomst de nieuwe consument lekker te blijven verwennen. Kortom een ondernemer ‘pur sang’ en de verdiende winnaar van de publieksprijs.' Hannie Visser reikte de prijs uit.

De vakjury, bestaande uit Fientje Bax (voorzitter), Hannie Visser-Kieboom (Nieuwsblad), Piet Hartman (columnist) en Cor Spek (AltenaSteden.net) kwam inhoudelijk tot de volgende afweging:

Juryprijs
Leny van der Ham (Andel) kreeg de Juryprijs - de Rabo Award - vanwege haar grote verdiensten binnen het door haar bedachte en opgezette onderwijsprogramma 20-80 learning. Van der Ham werd geprezen om haar ondernemerszin ('ondernemer binnen het onderwijs'), haar intelligente en goed doordachte onderwijsprogramma. Ze werkt daarbij samen met MKB, Ministerie EZ en zeventien scholen. Ze won de Onderwijsprijs Brabant 2012, Nationale Enterprise Promotion Award 2014 en is finalist voor EEPA 2014 in Europa. Bovendien is zij maatschappelijk onderscheidend actief binnen Stichting Poëzie Land van Altena, als violiste bij Merwe Sinfonieta en als dichteres Marlin J. Peters. De jury noemde haar 'Een topvoorbeeld van ondernemerschap en daardoor een markante - maar ook prettige - persoonlijkheid binnen het onderwijs.' De juryprijs werd uitgereikt door Marie-Anne Toenders, directeur Bedrijfsmanagement Rabobank Altena.

Innovatieprijs
De innovatieprijs was voor Nienke de Groot uit Sleeuwijk. Zij opent op 14 juni de Luchroom 'n Tikkie Anders in de Nieuwe S in Sleeuwijk. Voor Altena is dat een nieuw concept. In de lunchroom werken mensen met een verstandelijke beperking. Door het opstarten van Lunchroom ’n Tikkie Anders krijgt deze medewerkers de kans meer volwaardig te participeren in de maatschappij. De jury noteerde: 'Nienke is maatschappelijk vernieuwend bezig. Een bescheiden persoonlijkheid, die zich ondergeschikt maakt aan haar ideaal. Zij haalt het beste uit zichzelf, pleegt niet minder dan 100% inzet om haar medewerkers het beste te bieden, zichzelf haast wegcijferend: 'Het gaat niet om mij...' Nienke is een gepassioneerde idealist, het type dat niet rust voordat haar ideaal bereikt is. Op haar zo authentieke manier...'
De Innovatieprijs is dan ook vooral bedoeld, aldus jurylid Cor Spek die De Groot toesprak, als 'aanmoediging, als aansporing op de ingeslagen weg door te gaan.'

Dans met de burgervader
De bekendmaking voltrok zich in de decor van de Marianne Vos Classic die buiten verreden werd. Binnen was het vooral (ook) gezellig. Onder meer door een optreden van Tante Too die de zaal vermaakte met haar Amsterdams accent, haar blonde pruik en rake opmerkingen. Met een gouden keel zong zij de sterren van de lucht en trok de dame met allure ('Je ambtsketting staat je beeldig, schat!') Fons Naterop de dansvloer op. De eerste burger liet zich niet kennen en ontpopte zich als dé John Travolta van Altena. Het was heel even Saturday Night Fever in Aalburg...

Er werd nog lang nagepraat daar in het gemeentehuis.

Vrouw en Altena
Tevens werd de glossy Vrouw en Altena uitgereikt. Een kwaliteitsmagazine met verhalen over het landschap van ondernemend Altena. De Vestinggouverneur Sybille van Gammeren was hiervoor speciaal vanuit Woerkum naar Aalburg gekomen. Burgemeester Fons Naterop kreeg het eerste exemplaar.
In de glossy komen vele topvrouwen voorbij en delen hun verhaal. De glossy, stijl- en smaakvol vormgegeven door Boek & Design, toont de kracht van Altena in de portretten van verschillende vrouwen en mensen die hun visie geven.
De eenmalige uitgave wordt ongetwijfeld een gadget niet alleen door de kwaliteit en de content van het blad, maar ook de filosofie erachter en de visie erin geeft het magazine meerwaarde. 'Samenwerken, kennis delen en verbinden' is het motto dat Bax op het oog had en heeft. Vandaaruit startte zij in 2013 met de verkiezing De Meest Ondernemende Vrouw van Altena 2013. Dat initiatief leidde tot een verkiezing van tien toppers die elkaar nog steeds met regelmaat treffen en spreken tijdens bijeenkomsten, workshops en dergelijke: samenwerken, kenis delen.

Totaaluitslag Topvrouwen van Altena 2014 Publieksprijs

        Jolanda van Ballegooyen (34%, 1.478 stemmen)
        Leny van der Ham - van Dijk (32%, 1.380 stemmen)
        Desiree Leijdens (9%, 383 stemmen)

    Colien Duister (8%, 335 stemmen)
    Nienke de Groot (5%, 228 stemmen)
    Rina Nieuwenhuizen (5%, 205 stemmen)
    Marieke Meulman (4%, 155 stemmen)
    Riet de Graaf (2%, 98 stemmen)
    Jetty Duister (2%, 71 stemmen)
    Loes Lijmbach (0%, 46 stemmen)

Totaal aantal uitgebrachte stemmen 4.379.

Tweede keer
De prijs voor de meest ondernemende vrouw is voor de tweede maal uitgereikt. Vorig jaar ging de juryprijs naar Marianne Koorengevel, de publieksprijs naar Sandra Paans en de innovatieprijs naar Laura Leijser.

(Foto's Altena Steden.net - Boven vlnr: Jolanda van Ballegooyen - Leny van der Ham - Marianne Vos - Nienke de Groot - Fientje Bax.)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.