donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Brussel weet fort Altena te vinden

21 mei 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM – In november waren de kwartiermeesters Rina Nieuwenhuizen en Yvonne Pit van fort Altena nog gastvrouw voor de Europese Interreg project AT FORT, dat met elf Europese landen kennis uitwisselt over duurzaamheid en Werelderfgoed. De wens om als Nieuwe Hollandse Waterlinie tot Werelderfgoed te worden uitgeroepen werd maandag door de Kwartiermeesters mee gegeven aan Europarlementarier Lambert van Nistelrooij. In het kader van de Europese verkiezingen bracht hij een bezoek aan het fort.

Na de restauratie werd het fort een Brabantse natuurpoort en levert zo vooral een bijdrage aan de vrijetijdseconomie. De kwartiermeesters begonnen ooit samen op het fort en beschikken nu over 15 medewerkers. “We zijn geen miljoenenbedrijf en proberen cultuur, natuur en commercie te laten samengaan. Maar we werken keihard zonder een cent subsidie en ook het onderhoud moet uit de pacht betaald worden”, zo vertellen de Kwartiermeesters. De vrijetijdseconomie biedt ook in de gemeente Werkendam in toenemende mate werkgelegenheid, liet wethouder Wim de Jong in een presentatie zien. Zo biedt de vrijetijdseconomie werk aan 217 mensen en wordt 23 miljoen euro besteed in de bedrijfstak. Vooral nationaal Park de Biesbosch trekt veel bezoekers met zijn 250 bevers en straks het nieuwe Biesboschmuseum.

Subsidie
Directeur Peter van Beek bracht recent een bezoek aan Brussel en europarlementariër Van Nistelrooij om subsidiemogelijkheden vanuit Interreg te onderzoeken voor met name het zogenaamde intergetijdenpark dat bij het nieuwe museum wordt aangelegd. “De kwaliteiten van de Biesbosch als Nationaal Park zijn bij ons in Brussel bekend en het museum ligt daar straks mooi op zijn plek, echt een toegevoegde waarde in de Delta””, zo antwoordde Van Nistelrooij op vragen van Lizzy van Pelt van VVV Altena Biesbosch. “We willen Europa vooral groen en duurzaam maken, dat biedt werkgelegenheid in de regio’s”.

(Archieffoto fort Altena)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.