maandag 29 november 2021

Alles over Altena

Aalburg pakt groots uit met daverend wielerevenement

20 mei 2014 (door AalburgNet)

AALBURG - De afgelopen zeven jaar is in de gemeente Aalburg een topwielerevenement neergezet, bekend onder de naam 7-dorpenomloop Aalburg. Een wielerevenement met handbikers, jeugdwedstrijden en de Rabobank Dikke Banden Race, met de internationale UCI 1.2. wedstrijd voor vrouwen als absolute blikvanger.

Het wielerevenement is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde op de internationale wielerkalender. Marianne Vos heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van dit sportevenement. Dat is ook de reden geweest dat Marianne Vos in overleg met de organisatie de wens heeft uitgesproken naar de toekomst toe het wielerevenement verder uit te bouwen, waarbij de vrouwenwielersport en de breedtesport centraal zullen staan.
Marianne Vos wil daarvoor graag haar naam aan het evenement gaan verbinden. Dat is de reden geweest om de naam 7-dorpenomloop Aalburg te laten vervallen en vanaf nu het wielerevenement de naam MARIANNE VOS CLASSIC mee te geven.

Structuur
Voor de organisatie van dit evenement is een nieuwe organisatiestructuur opgezet en een nieuwe stichting opgericht, genaamd stichting wielerevenementen Aalburg. De bedoeling is dat deze stichting met ondersteuning van werkgroepen het Marianne Vos Classic wielerevenement gaat organiseren en eventuele andere activiteiten rondom (wieler)sport. De opzet van de Marianne Vos Classic heeft wat wijzigingen ondergaan ten opzichte van voorgaande  jaren.

Het totale evenement bestaat voor 2014 uit acht onderdelen, te weten:
•    Marianne Vos Classic toertocht   (nieuw)
•    Marianne Vos Classic familietocht (nieuw)
•    Workshop “ondernemen = topsport en topsport = ondernemen (georganiseerd door Business Meets Sports i.o.v. de provincie Noord-Brabant))
•    Wielerwedstrijden jeugdcategorieën
•    Handbikewedstrijd
•    Rabobank Dikke Banden Race
•    Verkiezing Meest Ondernemende vrouw van Altena 2014
•    Rabobank Marianne Vos Classic

Marianne Vos Classic toertocht
Het eerste nieuwe onderdeel is de Marianne Vos Classic toertocht voor vrouwen. Een van de doelstellingen van Marianne Vos is het promoten van het vrouwenwielrennen. De organisatie wil dit bereiken door het organiseren van een toertocht voor vrouwen van ongeveer 70 km. De tocht gaat door het Land van Heusden en Altena en de Langstraat en omgeving. Er kunnen maximaal 500 deelnemers bij voorinschrijving deelnemen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website www.mariannevosclassic.com. De deelnemers kunnen tussen 8.30 en 10.30 uur vertrekken vanaf d’Alburcht in Wijk en Aalburg.
Als dit onderdeel succesvol zal verlopen, wordt het mogelijk volgend jaar verder uitgebreid met meer deelnemers/meer routes.

Marianne Vos Classic familietocht
Ter bevordering van de breedtesport is op verzoek van Marianne Vos ook een familietoertocht in het programma opgenomen.
Tussen 11.00 en 12.00 uur kunnen vaders, moeders, kinderen en gezinnen vertrekken voor het rijden van de Marianne Vos route. Dat is de exacte route (ongeveer 28 km) door de 7 Aalburgse kerkdorpen die de dames Elite ‘s –middags ook afleggen. Halverwege de route is een rustpauze ingelast. Inschrijven kan vanaf 10.30 uur bij d’Alburcht in Wijk en Aalburg. De kosten voor  deelname bedragen € 2,00. De opbrengst is op verzoek van Marianne Vos bestemd voor het Jeugdsportfonds.  

Workshop “ondernemen = topsport en topsport = ondernemen”
De provincie Noord-Brabant organiseert ook veel activiteiten in het kader van sport en bewegen.
Een van de activiteiten is daarbij de relatie tussen sport en ondernemen.
Business meets sports organiseert daarvoor workshops “ondernemen = topsport en topsport = ondernemen .
Omdat zowel sport als ondernemen een grote rol spelen tijdens de Marianne Vos Classic wordt die dag ook een workshop georganiseerd in Wijk en Aalburg.
De opzet van de workshop is twintig ondernemende vrouwen uit Brabant in contact te brengen met tien jonge vrouwelijke sporters en van elkaars sterke kanten te leren.
De workshop wordt gehouden van 10.00 tot 14.00 uur, zodat de deelnemers aanwezig kunnen zijn bij de start van de Rabobank Marianne Vos Classic elite vrouwen. De workshop is alleen bestemd voor genodigden.

Wielerwedstrijden jeugdcategorieën
De organisatie vindt het heel belangrijk dat de jeugd voldoende aan bod komt de tijdens het wielerevenement.
Tussen de verschillende wedstrijden/activiteiten door worden er daarom wielerwedstrijden gereden onder auspiciën van de KNWU voor verschillende jeugdcategorieën, te weten categorie 1 t/m 7.
De wedstrijden vinden plaats tussen 10.00 en 17.00 uur. De route is het plaatselijk parcours door Wijk en Aalburg.

Rabobank Dikke Banden Race
Ook de Rabobank Dikke Banden Race vormt een vast onderdeel van de Marianne Vos Classic.
Deze staat gepland om 13.15 uur. Alle jongeren die een gewone fiets hebben kunnen hier aan deelnemen. Er wordt in verschillende categorieën gereden. Inschrijven kan ter plaatse bij de inschrijftent die staat opgesteld in de Tulpstraat te Wijk en Aalburg, waar ook de start- en finisch plaats is. Deelnemers kunnen zich ook vooraf aanmelden via email jcboezer@planet.nl  

Handbikewedstrijd
Een vast onderdeel is ook de handbikewedstrijd. Een wielerspektakel voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij starten om 12.00 uur voor een officiële wedstrijd van ongeveer 55 minuten.

Verkiezing Meest Ondernemende Vrouw Altena 2014
Vorig jaar is tijdens de Holland Ladies Tour, die toen Aalburg heeft aangedaan, gestart met de verkiezing van de ondernemende vrouw. De relatie is toen gelegd met ondernemende vrouw en de fietsende vrouw. Een groot succes. Gezien de doelstelling van het evenement past dit heel mooi in het programma van de Marianne Vos Classic.
De opzet is dat iedereen ondernemende vrouwen kan voordragen. Een jury selecteert uiteindelijk tien ondernemende vrouwen, waarop door het publiek gestemd kan worden.
In een programma wordt dan op 31 mei de uitslag van de verkiezing Meest Ondernemende Vrouw van Altena 2014 bekend gemaakt. Tevens wordt dan het eerste exemplaar van een Glossy tijdschrift Vrouw en Altena over ondernemende vrouwen en Marianne Vos uitgereikt.
Dit vindt plaats in het gemeentehuis tijdens het wielerevenement tussen 15.00 en 16.30 uur.

Rabobank Marianne Vos Classic
Topper van deze dag is natuurlijk de Rabobank Marianne Vos Classic, onderdeel elite vrouwen..
Om 14.45 uur start dan Rabobank Marianne Vos Classic, onderdeel elite vrouwen.
De wereldtop vrouwenwielrennen (met o.a. Anna van der Breggen, Roxanne Kneterman, Emma Johannson (Zweden) Glaudia Haussler en Mascha Pijnenborg) staat dan aan de start voor een tocht van ongeveer 120 km door de 7  Aalburgse kerkdorpen. Dit is een internationale UCI .1.2 wedstrijd.
Natuurlijk staat dan ook Marianne Vos zelf aan de start.
Voorafgaande aan de rondeis er om 14.00 uur  eerst nog de ploegenpresentatie van de vrouwen.

Marianne Vos Classic Wielerclinic
Een onderdeel dat zeker niet onbenoemd mag blijven is de Marianne Vos Classic Wielerclinic.
In de aanloop naar het wielerevenement wordt de laatste jaren op de woensdagmiddag voorafgaande een wielerclinic georganiseerd voor de schoolkinderen uit de gemeente Aalburg. Dit jaar zal dit op 28 mei zijn.
De kinderen kunnen dan onder begeleiding van Marianne Vos de route rijden die ook op zaterdag 31 mei gereden wordt. De kinderen worden ontvangen in het gemeentehuis waar zij de gelegenheid krijgen om vragen aan Marianne Vos te stellen. Elk jaar weer een prachtige middag.

De kinderen uit Wijk en Aalburg en Veen verzamelen om 12.45 uur bij het gemeentehuis . Deze groep rijdt onder leiding van Marianne vervolgens via het Fundament in Genderen (vertrek 13.15 uur), de Prins Willem Alexander school in Eethen (vertrek 13.30 uur), De Ark in Meeuwen (vertrek 13.45 uur)
en Den Biekurf in Babylonienbroek (vertrek 14.15 uur) de gehele route.
Na ontvangst in het gemeentehuis (omstreeks 15.15 uur) vertrekken omstreeks 16.15 uur de kinderen weer met Marianne richting hun eigen woonplaats. De kinderen uit Wijk en Aalburg en Veen gaan dan rechtstreeks weer naar huis.

Nevenactiviteiten
Tijdens het wielerevenement in en rondom het gemeentehuis een meetingpoint ingericht . Bezoekers kunnen daar terecht voor een hapje en een drankje.
Ook daar staat een springkussen, is een stand met streekproducten, presenteren de stichting Sport en bewegen uit Aalburg en Gezond Altena zich.
In de omgeving van het meetingpoint staat ook het podium waar alle huldigingen plaatsvinden.
Muzikale ondersteuning is er die middag van het smartlappenkoor “Uit Volle Borsten”en de muziekgroep “De Donderjagers”uit Boekel.

Topsportevenement
De Marianne Vos Classic kan dus terecht een topsportevenement in Aalburg worden genoemd, waarbij topsport, breedtesport en ondermen (van de vrouw) centraal staan. Zowel de provincie Noord-Brabant, Rabobank Altena als de gemeente Aalburg ondersteunen de organisatie dit evenement van harte.

Voor de laatste informatie kunt u terecht op de website www.wielerevenementenaalburg.nl 

(Foto's Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.