donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Altenatuur 'Patrijzen bijvoeren in buitengebieden'

9 mei 2014 (door WerkendamNet)

DUSSEN / ALTENA - De Agrarische Natuur Vereniging Altena - Biesbosch wil in samenwerking met de natuurbeschermingsverenigingen Altenatuur, de VMB en het Brabants Landschap proberen de populatie van deze boerenlandvogel in stand te houden of zelfs te laten groeien door ook burgers te betrekken bij het versterken van het leefgebied van de patrijs.

Het jaar 2013 werd door Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Patrijs’. Na een aantal oproepen in regionale bladen door natuurbeschermingsvereniging Altenatuur werden er door burgers veel waarnemingen doorgegeven. Het blijkt dat er een grote hoeveelheid patrijzen in onze streek aanwezig is.

Akkerrandenzaad
Daarom is dit voorjaar voor leden van de natuurbeschermingsverenigingen speciaal akkerrandenzaad beschikbaar voor het aanleggen van voedselveldjes. Het zaad kan op overhoekjes van erven en tuinen gestrooid worden om de patrijzen naar de miniakkertjes rondom het huis te lokken. Leden van Altenatuur die in de buitengebieden wonen en het leuk vinden patrijzen rondom hun huis te zien scharrelen kunnen dit gratis ophalen bij gebiedscoördinator Meeuwis Millenaar die de organisatie namens de betrokken partijen begeleidt. Het gaat om zakjes van één kilo.
De deelnemers zijn verplicht om de plek van inzaaien in te tekenen op een speciale kaart. Ook zal hen gevraagd worden naar hun naam en mailadres, om het resultaat in de loop van de seizoenen te volgen en te communiceren.

Bestellen
De Molenstichting Land van Heusden en Altena stelt haar erven ter beschikking om het leefgebied van de patrijs te bevorderen. De komende zomer
wordt er een avondexcursie georganiseerd naar de molenerven, waarbij mogelijk ook de door burgers aangelegde veldjes bezocht kunnen worden.

U kunt het akkerrandenzaad bestellen via meeuwis.millenaar@telfort.nl Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Het kan na afspraak opgehaald worden bij Meeuwis Millenaar, Baan 7a in Dussen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.