donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Motorjacht vast in Biesbosch tijdens eerste vaart

15 april 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Een Maastrichts echtpaar was net vertrokken uit de haven van Werkendam met hun motorjacht De Watersnip met als einddoel Maastricht. Het lot  besliste anders... Aan stuurboordzijde van het Steurgat liepen ze vast op de zandplaat in het Gat van Paulus.

Op vrijdag 11 april rinkelden om 09.00 uur de pagers (piepers) van de bemanning van de reddingboot KBW 1910 van reddingstation Dordrecht-Zuid. Twintig minuten later was deze op weg naar het Steurgat waar in de buurt een 18 tons motorjacht bleek vastgelopen op de zandplaat.

Onbekendheid
Het ging om het twaalf meter lange motorschip Watersnip dat vastlag op de zandplaat in het Gat van Paulus. Aan boord twee opvarenden die even daarvoor het schip net gekocht hadden en van Werkendam naar de nieuwe thuishaven Maastricht wilden varen. Kennelijk vertrouwend op een goed gesternte werd door de nieuwe eigenaren zonder waterkaart door de Biesbosch gevaren. De onbekendheid met het vaarwater deed de rest. Netjes stuurboordwal houdend liep de Watersnip hoog op de zandplaat vast.

Twee opstappers gingen aan boord van het onfortuinlijke jacht en een sleepverbinding werd snel gemaakt. De bekendheid met het water van de Biesbosch maakte dat de KBW 1910 met al haar 435 paardenkrachten de Watersnip snel van de bank af kon slepen en weer in het goede vaarwater terug kon brengen. De opvarenden bedankten met een gulle gift en de toezegging Redder aan de Wal te worden.

Gereed
De KBW 1910 ging de Watersnip nog even voor naar de Spijkerboor en passeerde daarbij de eveneens gealarmeerde RWS 73. Omstreeks 11.15 uur lag de KBW 1910 weer uitrukgereed in het boothuis. (Foto en tekst KNRM Dordrecht)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.