vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Gemeente Werkendam spreekt zich uit over datum Dodenherdenking - UPDATE

14 maart 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - 'Dodenherdenkingen 2014 in de gemeente Werkendam. Iedere kern een eigen herdenking.' Zo begint het persbericht dat de gemeente Werkendam vandaag uitgaf omtrent de commotie die is ontstaan nadat bekend werd dat het plaatselijke comité de datum van de Dodenherdenking had verplaatst naar 3 mei. Dit omwille van de zondagsrust.

De gemeente laat weten: 'In de gemeente Werkendam heeft iedere kern een plaatselijk comité dat de jaarlijkse  Dodenherdenking organiseert. Op deze manier kan iedere gemeenschap een eigen invulling geven aan deze bijzondere bijeenkomsten. Deze opzet betekent dat  het plaatselijk comité een bepalende rol heeft in de organisatie en dat de gemeente zich terughoudend heeft opgesteld en in principe meewerkt aan de wensen van de organisatie.'

Herdenking
Het plaatselijk comité voor de kern Werkendam heeft eerder laten weten de herdenking te verplaatsen van zondag 4 mei naar zaterdag 3 mei 2014. Een keus die vooral is ingegeven om, zoals het comité stelt, het alleen in Werkendam mogelijk te maken om daaraan deel te nemen. De gemeente: 'Wij vinden het belangrijk dat de gemeente in iedere kern bij de herdenking vertegenwoordigd is en zullen ons dan ook voegen in de door de plaatselijke comités gemaakte keuze in deze.'

De Herdenking in de kernen Dussen, Hank, Nieuwendijk en Sleeuwijk zijn wel op op zondag 4 mei. De verplaatsing van het evenement heeft dus alleen betrekking op het dorp, de kern, Werkendam.

(Foto Toeristeninformatie)

< UPDATE 17:00 uur >

Ook het CDA heeft inmiddels gereageerd aanwezig te zullen zijn op zondag 4 mei. Tegelijkertijd worstelt de partij, die alale standpunten wil respecteren, met de situatie. Immers... In Werkendam heeft het 4 Mei Comité Werkendam (organisatie) samen met de burgemeester uit respect voor mensen die het niet op zondag willen en omdat het monument is geadopteerd door alle scholen, gekozen voor zaterdag 3 mei. CDA-fractievoorzitter Gerard Paans: 'Respect is gelijk ook het lastige hier, respect voor degene die niet willen of juist respect voor degene die het juist wel op zondag willen. Deze partijen hebben in iedere geval gemeen dat ze diep respect hebben voor degenen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid en dat van anderen. '

Respect
Het 4 Mei Comité Werkendam heeft inmiddels gereageerd bij monde van verzetsheld Piet van den Hoek, onderscheiden met de Ridder der Militaire Willems-Orde, dat hij er zich niet druk om kan maken, "als de doden maar herdacht worden". Een mening die het CDA ook onderstreept. De partij erkent de verschillende standpunten: 'Juist daarom willen wij de wens de wens van het Werkendamse 4 Mei Comité. Uiteraard is wel goed om de discussie met elkaar aan te gaan hoe nu verder voor de volgende keer. Wij kunnen ook de meerwaarde wel zien van een herdenkingsdienst en daarna het herdenken van alle gesneuvelde militairen als 4 mei op een zondag valt. Maar uiteindelijk draait het maar om een zaak: het herdenken van de doden die voor onze vrijheid zijn gevallen. Maar iedere discussie die gevoerd gaat worden zal met respect moeten zijn voor de mening van de ander. Want daar hebben de strijders tenslotte voor gevochten, voor onze democratie.'

< UPDATE 2 >

In Werkendam is een tegenbeweging op gang gekomen. Deze kiest ervoor om wél op 4 mei de doden te herdenken. Een zeshonderdtal mensen heeft de petitie ondertekend. Deze luidde als volgt:

4 mei moet 4 mei blijven

Het verplaatsen van 4 mei dodenherdenking naar 3 mei ivm zondagsrust. Dit is respectloos voor iedereen die gevochten heeft die het leven hebben gelaten en de veteranen die nog in leven zijn.

Wij
Bevolking van Werkendam constateren
Dat het respectloos is om een nationale herdenkingsdag te verplaatsen van 4 mei naar 3 mei in verband met zondagsrust. en verzoeken dit terug te draaien en dit te laten plaatsvinden op de dag dat dit hoort.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft inmiddels laten weten niet tegen een dubbele herdenking te zijn. De gemeente werkt ook aan deze manifestatie mee die eveens bij de Crosser zal worden gehouden.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.