vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Discussie rond aangepaste datum Herdenkingsdag wordt scherper

13 maart 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - LokaalBelang heeft zich, naar het lijkt, zes dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen nog verder vastgebeten in de kwestie van de verschuiving van Dodenherdenking van 4 naar 3 mei. Dit omdat 4 mei op een zondag is. Dat is voor velen in de kern Werkendam een traditionele rustdag. De lokale politiek partij maakt zich vooral druk om 'de beeldvorming' die ontstaan is, omdat het teveel lijkt dat het genomen besluit afkomstig is van 'de gemeente Werkendam' en niet van het plaatselijk verantwoordelijke comité.

De lokale partij stelt: ''Wij maken ons ook zorgen om het feit, dat vele inwoners dit besluit van het plaatselijk Comité te Werkendam, linken aan de Gemeente Werkendam. Zij ervaren dit besluit als een besluit van de Gemeente Werkendam.'

LokaalBelang wil verder niet 'in één adem genoemd worden met Staphorst', ook een gemeente waar Dodenherdenking 2014 verschoven is naar de zaterdag. Dat zal overigens ook gebeuren in de plaatsen Opheusden en Ochten. De reden daarachter is dat de voorbereidingen voor de herdenking als 'werk' ervaren worden en dat zou de zondagsrust verstoren. Aldus de Stichting 4 Mei Staphorst. De Dodenherdenking zou op zichzelf wel op een zondag passen, meent het Staphorster comité. LokaalBelang hierover: 'Op dit moment hebben wij als Gemeente Werkendam de twijfelachtige eer, om op de teletekst pagina's in een adem genoemd te worden met Staphorst.'

Verklaring
Hoe dan ook, voor LokaalBelang alle reden zich rechtstreek tot Werkendams burgemeester Carla Breuer te wenden, als een kennelijk baken in de slag om de Herdenkingsdatum. Men wil een duidelijke verklaring vanuit het college, 'de juiste feiten en de daadwerkelijke rol van het plaatselijk Comité enerzijds en de gemeente anderzijds.'

Grimmig
De messen lijken - vlak voor de verkiezingen - verder geslepen. De bal ligt nu bij het college. Door de actie van LokaalBelang neemt de discussie rondom de vierde mei scherpere vormen aan. De foto op Facebook (zie rechtsboven) van het Herdenkingsbeeld uit Woudrichem die de partij bij de open e-mail aan Breuer plaatste, doet de sfeer geen goed. Het wachten was op een tegenreactie. En die kwamen.
Mathijs Vos (ChristenUnie): 'In 2008 gebeurde precies het zelfde. 6 JAAR de tijd gehad om hierover netjes in gesprek te gaan met het committee en met de gemeente. Maar 6 DAGEN voor de verkiezingen komt natuurlijk beter uit!'
CDA-voorman Gerard Paans reageerde ook op het bericht met de gewraakte foto: '
Vrienden. Jullie hebben een foto van het monument van gemeente Woudrichem gebruikt!! Ken uw lokale klassiekers.....' LokaalBelang reageerde daarop: 'Maakt het wat uit dan waar je de slachtoffers herdenkt? Als het landelijk maar op de juiste datum gebeurt.'

(Foto van Facebook: LokaalBelang)

Open mail
Onderstaand de volledige mailwisseling van LokaalBelang aan burgemeester Breuer:

Geachte Burgemeester Breuer

Met verbazing hebben wij kennis genomen van het feit dat de Dodenherdenking in Werkendam verplaatst is van zondag 4 mei naar zaterdag 3 mei.
In deze open brief willen wij, al...s Lokaalbelang, ons nu onthouden van inhoudelijk commentaar, maar wel u attenderen op de ontstane commotie over dit besluit.

Vele reacties zijn geuit, waarin duidelijk af te leiden is dat inwoners het niet eens zijn, met dit besluit. Wij begrijpen deze reacties.

Echter los van de inhoud van deze reacties maken wij ons ook zorgen om het feit, dat vele inwoners dit besluit van het plaatselijk Comité te Werkendam, linken aan de Gemeente Werkendam .
Zij ervaren dit besluit als een besluit van de Gemeente Werkendam

Er is dus sprake van verkeerde beeldvorming richting de gemeente Werkendam.
Op dit moment hebben wij als Gemeente Werkendam de twijfelachtige eer, om op de teletekst pagina's in een adem genoemd te worden met Staphorst.
Wij zijn van mening dat deze beeldvorming zowel naar buiten alsook richting onze eigen inwoners uitermate ongenuanceerd is.

Vandaar vragen wij u, middels een duidelijke verklaring vanuit het College, de juiste feiten en de daadwerkelijke rol van het plaatselijk Comité enerzijds en de gemeente anderzijds, in deze kwestie te verduidelijken.

namens Lokaalbelang Werkendam

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.