zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Verschuiving datum Dodenherdenking leidt tot verdeelde reacties

11 maart 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - WOUDRICHEM - AALBURG: In Altena wordt om geloofsredenen zeer veel waarde gehecht aan de zondagse rust. Dat is de traditie die al jaren zo voortgaat. Dit jaar valt 4 mei op een zondag. Daar zit dan ook direct de kneep van de opgelaaide discussie de Dodenherdenking wel of niet te verplaatsen...

'Het dorp Werkendam houdt de dodenherdenking niet op 4 mei, maar een dag eerder op 3 mei. Dit vanwege de zondagsrust. De overige dorpen in de gemeente, zoals Dussen en Nieuwendijk, weten nog niet of ze de dodenherdenking verplaatsen.' Aldus BN De Stem in haar uitgave gisteren.

En dat is direct een vuur waar (politieke) olie op moet. Peter Ribbers (Lokaal Belang) twittert: 'Met alle respect, maar het feit dat de Dodenherdenking in dorp Werkendam vanwege zondagsrust verplaatst wordt naar zaterdag, is hypocriet.'
Mathijs Vos (ChristenUnie) noteert op Facebook: ' Er ontbrand deze dagen weer een hevige discussie over de 4-mei herdenking op zondag. Aan de ene kant de enge dogmatiek aan de andere kant de enorme hufterigheid. Respect is wederom ver te zoeken. Enkele jaren geleden was er eenzelfde discussie. Toen - samen met een aantal vrienden - zijn we op zondagavond langs de graven van onze verzetsstrijders en bevrijders gelopen. Ook toen geconfronteerd met de diepe woorden: "Niemand heeft grotere liefde, dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden." Wat is er van die liefde nog terug te vinden in deze tijd, in deze discussie? Wie het weet mag het zeggen...'

De gemeente Aalburg blijkt het bij navraag nog niet te weten. De Dodenherdenking in Woudrichem gaat wel gewoon door op zondag. Dat gebeurde eerder ook en leidde nergens tot problemen.

4 mei op zondag
Ook leidt de aangepaste datum tot onduidelijkheid. Mensen vragen zich hardop af wie dit nu bepaalt en hoe dat besluit tot stand komt. Zijn er voor- en tegenstemmers bijvoorbeeld. Is het de politiek die dit vaststelt. Hoe zit dat nu precies? zijn veelgelezen - en gehoorde - vragen.
In Nederland fungeren op lokaal niveau speciale commissies en/of oranjeverenigingen die beslissen over hoet hoe en wat van herdenken en vieren. Dat kan lokaal verschillen. Vrijwel iedereen kent de landelijke variant: Het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Het Memorandum uit 1961 is voor het Nationaal Comité de richtlijn wie er op 4 mei wordt herdacht. Het gaat om een nationale herdenking waarbij de Nederlandse oorlogsslachtoffers worden herdacht. Het Memorandum luidt: ‘Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties’.

Het besluit om de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding altijd plaats te laten vinden op 4 en 5 mei werd in 1968 door de regering genomen. Dit besluit is genomen omdat voor verschillende religieuze groeperingen de rustdag op een andere dag in de week valt. Het Nationaal Comité houdt zich bij de organisatie van de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding aan het besluit uit 1968.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.