maandag 29 november 2021

Alles over Altena

Zesde Toontje Sprenger pluim voor Paula Jorritsma

8 maart 2014 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM/WERKENDAM – De zesde Toontje Sprenger pluim werd vandaag, op Internationale Vrouwendag, uitgereikt aan Paula Jorritsma uit Woudrichem. Jorritsma is onder meer actief voor  Progressief Altena.

De 45-jarige inwoonster uit Woudrichem kreeg de Pluim omdat zij als voorzitter van Progressief Altena één van de initiatiefnemers was van deze partij, die nu in de drie Altenagemeenten meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen. Jorritsma is in Woudrichem lijsttrekker voor de partij en is daarnaast (nog) actief bij bewonersplatform MAAS!. Op 10 april aanstaande legt zij voor dit bewonersplatform haar taken neer. In het dagelijke leven is de nieuwe Pluim-houdster medewerker externe dienstverlening en educatie bij het Streekarchief Langstraat Heusden en Altena.

Toontje Sprenger
De Toontje Sprenger pluim werd eerder uitgereikt aan Hetty van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach en Hennie Schermers. De pluim is vernoemd naar Toontje Sprenger is het eerste vrouwelijke raadslid in Altena. Ze werd in 1939 voor de Liberale Staatspartij in de raad gekozen. De Pluim is een initiatief van Hannie Visser-Kieboom met de bedoeling (meer) vrouwen te stimuleren in de politiek actief te worden.

De uitreiking vond plaats in Werkendam aan de Hoogstraat, na het politiek vrouwencafé. De verkiesbare politica uit Altena hielden een elevator pitch op een rode de stip. Dertien vrouwen deden mee in het 1 minuut. Daarna gingen de elitevrouwen in debat over over (basis) schooltijden, armoede onder vrouwen en een betere man/vrouw verdeling in de politiek.

Vrouwen
Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart in Aalburg, Werkendam en Woudrichem kan op 357 kandidaten een stem uitgebracht worden; onder hen zijn 68 vrouwen. Dat is een percentage van 19 procent, nog altijd ver verwijderd van een meer evenredige man/vrouw verdeling in de politiek. In de gemeente Woudrichem staan de meeste vrouwen op de kieslijsten; onder de 101 kandidaten zijn 23 vrouwen (23 procent). Werkendam telt 18 procent vrouwen en Aalburg 17 procent.

(foto SALHA)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.