vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Gemeentebelangen maakt zich zorgen rond voortgang N322

1 maart 2014 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Gemeentebelangen Woudrichem maakt zich zorgen en wel om de voortgang rond de N322. Eerder al stelde de partij vragen naar aan het college aanleiding van de ontstane verontwaardiging en onrust over de aangekondigde werkzaamheden aan de provinciale weg (Andelsesluis tot A27) Dat nam hierop prompt actie onder en ging in overleg geweest met de provincie. So far so good.

Op 17 december beantwooordde het college de gestelde vragen. Gemeentebelangen regeert: 'U zegt in uw beantwoording onder andere dat u het college van gedeputeerde staten schriftelijk heeft laten weten niet in te stemmen met de werkzaamheden alvorens er duidelijkheid is over een aantal zaken zoals omleidingroutes en te verwachte verkeersintensiteit. Ook vertelde u dat een aantal van onze vragen pas beantwoord kunnen worden nadat u antwoord heeft gekregen op de door u gestelde vragen aan gedeputeerde staten.'

De gemeente is nog steeds in gesprek met de provincie over de wijze van aanbesteden en noemt een afsluiting van drie maanden voor het vervangen van de brug onacceptabel. Gemeentebelangen vroeg of het college bereid is een voorlichtingsavond te houden waarop inwoners de mogelijkheid krijgen hun op- en aanmerkingen kenbaar te maken. Dat kon en beloofd werd dat de communicatie gezamenlijk met de provincie wordt opgepakt.

De partij vervolgt: 'U besluit u brief met de toezegging dat zodra u meer informatie voorhanden heeft wij direct worden geïnformeerd.
Op 4 februari j.l ontvingen wij een nieuwsbrief van de provincie aangaande de werkzaamheden. Hierin wordt gemeld dat de werkzaamheden c.a. 6 maanden gaan duren, dat aannemers begin februari hun offerte moeten indienen, het werk 24 maart wordt gegund en april de uitvoering start. Ook wordt in deze nieuwsbrief duidelijk dat, afgezien van de doorlooptijd, nog niets veranderd is aan de voorgenomen uitvoeringswijzen en omleidingroutes.'

Wilhelminasluis
Een ander zorgpunt dat alokaal Belang uit is het niet optimaal functioneren van de brug over de Wilhelminasluis. Ondanks dat hier al diverse malen aandacht voor is gevraagd zijn er nog regelmatig storingen waardoor de brug niet sluit. Meest recent was dit op 13 februari waarbij de brug meer dan een uur gestremd was met een lange file als gevolg.
De laatste tijd ontving de partij opmerkelijk veel vragen over dit onderwerp. Veel van de inwoners zijn uitermate teleurgesteld dat zij (nog steeds) niet de kans hebben gekregen hun mening te geven. Ook maakt men zich ernstig zorgen over de naar verwachting aanstaande verkeerschaos.

Vragen
De partij maakt zich over deze voortgang zorgen en stelt het college dan ook de volgende vragen:

1.    'U heeft ons verteld dat u de verdere communicatie gezamenlijk met de provincie oppakt. Is deze nieuwsbrief en de informatie waarnaar verwezen wordt op de website www.brabant.nl/N322 met uw medewerking en instemming tot stand gekomen?
2.    In haar nieuwsbrief presenteert de provincie de plannen zoals eerder gepresenteerd op 18 november. Men stelt dat pas eind maart, nadat het werk is gegund, duidelijk wordt hoe de fasering en dergelijke er definitief uit gaat zien. Kunt u aangeven hoe u nog invloed kunt hebben op de werkzaamheden, planning en omleidingroutes als het werk al gegund is?
3.    Tijdens de info avond in november vertelde de vertegenwoordiger van de provincie dat de verkeersintensiteit door Giessen en Rijswijk tijdens de werkzaamheden kan oplopen tot 14.000 verkeersbewegingen pet etmaal. In de nieuwsbrief stelt de provincie nu opnieuw dat de gepresenteerde omleidingroutes tot stand zijn gekomen in overleg met onze gemeente. Dit staat haaks op uw stelling dat u pas instemt met de werkzaamheden nadat meer bekend is over de werkzaamheden. Wij gaan uit van de betrouwbaarheid van ons college en moeten dus constateren dat de provincie onjuiste informatie verspreid. Kunt u het met onze constatering eens zijn?
4.    De niet altijd betrouwbare werking van de brug over de Wilhelminasluis is een zwakke schakel in de omleidingroutes en het zal grote problemen geven indien de brug tijden de werkzaamheden langdurig gestremd zou raken. Is er nagedacht over een calamiteitenplan en zo ja, hoe ziet dit er uit?
5.    Op haar website stelt de provincie dat na afloop van de werkzaamheden de weg weer voldoet aan de eisen van deze tijd. Aanvankelijk was het plan de weg duurzaamveilig in te richten door onder andere parallel voorzieningen aan te leggen voor langzaam verkeer. De weg zou hiermee weer voldoen aan de eisen van deze tijd. Kunt u het met ons eens zijn, dat door de weg slechts te reconstrueren en de huidige inrichting te laten behouden, de weg niet voldoet aan de eisen van een duurzaamveilige weg inrichting en daarmee niet voldoet aan de eisen van deze tijd?
6.    De inschrijving voor de werkzaamheden is reeds gesloten en de aanbiedingen liggen nu bij de provincie ter beoordeling. U heeft ons gezegd dat u een avond gaat organiseren waarbij onze inwoners hun op en aanmerkingen kenbaar kunnen maken. Bij burgerparticipatie mag verwacht worden dat vervolgens de gemaakte op en aanmerkingen worden beoordeeld en deel gaan uitmaken van de verdere planuitwerking. Naar nu blijkt is planvorming dermate vergevorderd dat de nog in te brengen op en aanmerkingen van onze inwoners waarschijnlijk niet meer verwerkt kunnen worden. Waarom is er door de provincie voor gekozen het instrument Burgerparticipatie / inspraak te negeren bij dit project en is dit gebeurt met uw medeweten / instemming?
7.    In de nieuwsbrief wordt gemeld dat de omgevingsmanager van dit project in januari en februari kennismakingsbezoeken af legt bij de gemeente Woudrichem, bedrijfs- en bewonersverenigingen, enkele afzonderlijke bedrijven en hulpdiensten. Het doel van deze bezoeken blijft in de nieuwsbrief onduidelijk.  Aangezien wij als partij, nog de gemeenteraad ook maar iets van u of de provincie hebben vernomen over deze gesprekken en hiervoor ook niet zijn uitgenodigd vragen wij ons af of deze hebben plaatsgevonden. Kunt u ons een overzicht geven van degene met wie gesprekken zijn gevoerd, de resultaten en een afschrift van de gespreksverslagen.
8.    Na de beantwoording van onze vorige vragen is ruim twee maanden verstreken en staan we nu vijf weken voor de verwachte start van de werkzaamheden. U heeft aangegeven onze nog openstaande vragen pas te kunnen beantwoorden als u meer informatie van de provincie heeft ontvangen. Zoals u heeft aangegeven hangt uw instemmen met deze werkzaamheden en omleidingen af van de informatie die de provincie nog moet verstrekken. Wanner verwacht u deze informatie te ontvangen en onze nog openstaande vragen te kunnen beantwoorden? Daarnaast horen wij graag hoe u dit project nog verdere sturing kunt geven nu blijkt dat de inschrijving gesloten is en er dus een gunning zal plaatsvinden.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.