vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

CDA Altena wil gaten in de zorg voorkomen

22 februari 2014 (door AalburgNet)

ALTENA – Het regionale CDA-werkbezoek van 21 februari aan diverse zorginstellingen leverde een schat aan informatie op over veranderingen in de zorg. Aldus de gezamenlijke partijen van het CDA in Altena. Tijdensd e gesprekken kwamen vooral de gevolgen voor de kwetsbaren in de samenleving aan de orde.

Het werkbezoek werd georganiseerd door de raadsleden Jenny Assink, Wendy van Ooyen en Jeannet Schouten. Tijdens de lunch in zorgcentrum Wijkestein mochten Piet Pruijssers en Ton Hartman uitleg geven over de Vrijwilligersvacature bank in Aalburg. Pruijssers ging daarbij ook in op de ‘formulierenbrigade’; vrijwilligers die mensen helpen bij het invullen van formulieren voor bijvoorbeeld kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. “We proberen zo vooral de stille armoede te verlichten, we zien nu al een grote toeloop bij de minima, de aanvragen rijzen echt de pan uit. Ook het aantal formulieren kan minder of mee eenvoudig”. 

Knoop
Op het dagactiviteitencentrum de Rietveld van Sovak werden de CDA’ers ontvangen door locatiemanager Grace Renon. Zij gaf uitleg over de dagopvang voor 114 cliënten in Sleeuwijk plus de bewoners van de zorgeenheden aan het Munnikenland. Zo betekenen bezuinigingen op de vervoerskosten voor dagopvang dat mensen soms niet meer naar een vertrouwde opvang kunnen, maar dichter bij huis moeten worden opgevangen. Over hoe het na 2015 wordt is nog veel onduidelijk. “Maar ik heb nu al een knoop in mijn maag”, zo vertelt de locatiemanager. “We vragen gemeenten daarom vooral voor alternatieven voor het vervoer en daar zeker niet verder op te bezuinigingen”.
Het CDA wil vooral ‘die gaten in de zorg’ voorkomen. Instellingen moeten nog meer kijken naar het bestaande netwerk rondom mensen en samen met gemeenten komen tot één regisseur per gezin. Na de uitleg volgde een bezoek aan de dagopvang en de huiskamer van één van de wooneenheden.

Uitkleden
Het CDA werkbezoek werd afgesloten in de Lemmenskamp in Woudrichem. Ine Vermeulen en Inge Timmer van Riethorst Stromenland willen vooral mensen uit de wijk binnen halen om ze zo samen met de bewoners van de Lemmenskamp en de wooneenheden te betrekken bij de dagbesteding. “Onze grootste zorg is het nog verder uitkleden van de dagbesteding. Als je mensen langer thuis wilt laten wonen en zelfredzaam wilt maken, moet je daar niet op bezuinigen”.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.