donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Geslaagd Voorjaarsconcert Brassband Kunst & Vriendschap en Kunst Na Strijd

17 februari 2014 (door AalburgNet)

MEEUWEN / WOUDRICHEM  - Op zaterdag 15 februari werd door Brassband Kunst & Vriendschap (K&V) uit Meeuwen een Voorjaarsconcert georganiseerd. Gastorkest deze avond was Muziekvereniging Kunst na Strijd uit Woudrichem. Er kwam veel publiek naar ’t Rondeel om beide orkesten én het jeugdorkest van K&V te beluisteren.

De avond werd geopend door het  jeugdorkest. Het kleine groepje van zeven jeugdige muzikanten liet horen dat samen muziek maken heel leuk is. Zo speelden zij onder andere Beethoven Forever, een muziekstuk gebaseerd op de overbekende openingsmaten van de vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven.

Hierna was het de beurt aan gastorkest Kunst na Strijd. Deze harmonie staat onder leiding van Hans Verheij en bracht onder andere het grappige werk Cartoon, een arrangement van C. Peeters. Vele bekende tekenfilmmelodieën kwamen voorbij, voor iedereen herkenbaar en een feest om te spelen. Solist op trombone, Erik in ’t Veld, liet zijn kwaliteiten nog eens extra horen. Met een werkelijk prachtige uitvoering van het lastige werk Rhapsody for Trombone van Gordon Langford wist hij het publiek te boeien.

Na de pauze was het de beurt aan de organiserende vereniging Brassband Kunst & Vriendschap. Zij hadden onder meer het werk The Divine Pursuit van Bramwell Coles op het programma staan. Coles schreef dit in 1947 naar aanleiding van een gedicht van Francis Thompson: `The Hound of Heaven.` De componist koos vier aspecten van dit gedicht omde menselijke ziel muzikaal te verbeelden. Het werk is daarom ook onderverdeeld in 4 delen: The Fear, The Flight, The Tireless Follower en The Surrender. Het laatste deel is gebaseerd op de hymne St. Margareth. De invloed van de bekende klassieke componist Tchaikovsky is in The Divine Pursuit ook terug te horen, met name in het tweede deel waar een 5/4 maatsoort gebruikt wordt. De melodramatische stijl van componeren staat voor eerlijkheid en kracht en is kenmerkend voor de muziek van het Leger des Heils uit die tijd.

Ontmoeting
En net zoals bij KNS was er bij K&V ook een solist om trombone: Robert Mikhout speelde Lend me your Aid, een arrangement van George Marshall. Benny Kant was te horen als solist op euphonium met The Cavalier. Hoewel het twee totaal verschillende solowerken waren, speelden beide solisten prachtig. Al met al dus een mooie muzikale avond met een ontmoeting tussen twee orkesten die elkaar jaarlijks op het Altena Streekfestival tegenkomen, maar nog niet eerder samen geconcerteerd hadden. Na deze avond blijkt dat voor herhaling vatbaar te zijn.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.