vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Aandeel vrouwen in Altena-poltiek nog beneden peil

14 februari 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM / ALTENA – Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart in Aalburg, Werkendam en Woudrichem kan op 357 kandidaten een stem uitgebracht worden; onder hen zijn 68 vrouwen. Dat is een percentage van 19 procent, nog altijd ver verwijderd van een meer evenredige man/vrouw verdeling in de politiek. In de gemeente Woudrichem staan de meeste vrouwen op de kieslijsten; onder de 101 kandidaten zijn 23 vrouwen (23 procent). Werkendam telt 18 procent vrouwen en Aalburg 17 procent.

De partij met de meeste vrouwen op de lijst is Progressief Altena, zowel in Aalburg als Werkendam is één derde van de kandidaten op de lijst een vrouw; in Woudrichem is dit dertig procent. Progressief Altena heeft eveneens twee lijsttrekkers als vrouw; Paula Jorritsma in Woudrichem en Corine Verweij in Werkendam. Deze gemeente heeft met Hennie Schermers (ChristenUnie) en Esther Sargsjan (Jezus Leeft) nog twee vrouwen als lijsttrekker.

Op vier kieslijsten ontbreken vrouwen; SGP in Aalburg en Werkendam, de lokale partij de Aalburgse Alliantie en Jezus Leeft in Woudrichem.

Politiek Vrouwencafé
Alle vrouwen op de kieslijsten worden uitgenodigd voor het politiek vrouwencafé op zaterdag 8 maart, internationale Vrouwendag. Daar mogen de hoogst geplaatste vrouwen zich in een minuut presenteren. Daarna volgt een debat over drie stellingen. Tot slot wordt voor de zesde maal de Toontje Sprengerpluim uitgereikt aan een vrouw die zich in het afgelopen jaar het meest heeft ingezet voor meer vrouwen in de politiek.
De pluim werd eerder uitgereikt aan Hetty van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach en Hennie Schermers. De pluim is genoemd naar Toontje Sprenger, het eerste vrouwelijke raadslid in Altena, ze werd in 1939 gekozen in de gemeenteraad van de gemeente De Werken en Sleeuwijk.

Het politiek café wordt gehouden van 10.30-12.00 uur in het CDA inloophuis, Hoogstraat 107 te Werkendam.

Meer informatie bij Hannie Visser-Kieboom, initiatiefnemer van de Toontje Sprengerpluim, hanviskie@gmail.com

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.