woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

'Sportbeleid moet Altenabreed'

10 februari 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Tijdens het sportdebat in het CDA inloophuis afgelopen zaterdag hielden meerdere verenigingen een pleidooi om sportbeleid vooral regionaal op te zetten. Nu steeds meer sportverenigingen door fusies in meerdere gemeenten actief zijn, knellen steeds vaker de diverse regelingen.

Zo vertelde Marina Zwaan van omnisportvereniging Zilvermeeuw dat het grote moeite kostte om subsidie te krijgen in Woudrichem, omdat de vereniging statutair in Sleeuwijk is gevestigd. De vereniging fuseerde enige tijd geleden met de gymnastiekvereniging Andelo uit die gemeente en biedt ook sport aan in ’t Rondeel en de Jager in Giessen. “Misschien moeten we wel naar één turnvereniging in de regio, dat maakt het besturen eveneens gemakkelijker”.
Ook Altena Road Runners stuit in haar zoektocht naar een lokatie voor een atletiekbaan steeds tegen de gemeentegrenzen aan. Bij plannen voor de baan op golfpark Almkreek zijn Werkendam en Aalburg niet genegen om subsidie te verstrekken. Ook de sportverenigingen Voltena en Virtus opereren steeds meer regionaal door fusies. CDA’ers Gerard Paans gaf daarbij het advies aan de verenigingen daarin vooral gezamenlijk op te trekken op Altena niveau om het beleid zo Altena breed mede vorm te geven.

Kwetsbaarheid
Een ander item dat werd aangekaart tijdens het sportdebat is de kwetsbaarheid van de verenigingen. Het wordt steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden die zich willen inzetten voor administratieve taken zoals ledenadministratie en financien. Voltena voorzitter  René van der Giessen zou graag zien dat de gemeente daarbij ondersteuning bieden. “Vrijwilligers schrikken terug om die taken op zich te nemen. Verder gedragen sporters zich steeds vaker als klant”. Geopperd werd hiervoor de combinatiefunctionarissen in te zetten, in plaats van hen sportlessen op school te laten geven.

De boodschap die de sportverenigingen aan het einde van het debat meegaven aan het CDA ging vooral over de subsidies. “We houden de jeugd van de straat, dus schrap niet in de subsidies”, zo stelde Dussense Boys voorzitter Cees Bouman. Ook de rol van sportaccommodaties als de buurthuizen van de toekomst kwam daarbij aan bod. Maar zonder subsidies wordt dat moeilijk. Zeker voor verenigingen zonder eigen kantine of accommodatie.

Lees meer over:

sport Altena politiek gemeenteraad
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.