donderdag 20 januari 2022

Alles over Altena

Restauratiedrukte om Uitwijkse toren

5 februari 2014 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Het Woudrichemse CDA-statenlid Roland van Vugt zet zich in voor de restauratie van de toren van Uitwijk, een rijksmonument dat hard toe is aan restauratie.

Van Vugt: 'Voor Uitwijk is de toren een markant baken. Het mooie dorpje is rond de kerktoren gebouwd en we moeten zorgen dat de toren voor de toekomst behouden blijft. De provincie heeft geld beschikbaar voor restauratie en die willen we binnenhalen voor Uitwijk.'

Op initiatief van de CDA statenfractie van Noord-Brabant is vorig jaar gepleit voor extra geld voor restauratie van monumenten. Het doel was om de zwaar getroffen bouwsector een impuls te geven, om het restauratieambacht te stimuleren en om cultureel erfgoed in conditie te houden voor volgende generaties. Dit pleidooi is door het provinciebestuur opgepakt. Afgelopen november stelden Provinciale Staten 5 miljoen euro beschikbaar voor restauratiewerkzaamheden in de provincie Brabant. Vanaf 6 januari dit jaar konden projecten worden ingediend.

Goedkeuren
De Stichting Ontwikkeling Woudrichem werd in 2011 eigenaar van de toren van Uitwijk. Het doel daarvan was om gelden te werven om de toren gerestaureerd te krijgen. Het kerkgebouw is door de kerkelijke gemeente een aantal jaren geleden gerestaureerd.

De stichting heeft een restauratieplan opgesteld. In samenwerking met wethouder Bergsma (CDA) is het vergunningtraject gestart. Van Vugt heeft de lijnen naar het provinciehuis gelegd. Het plan voor de restauratie van de toren van Uitwijk werd ingediend op 6 januari. Van Vugt: "En nu maar hopen dat de provincie dit mooie project goedkeurt, dan kunnen we aan de slag. De signalen die ik krijg zijn positief. Het zou gaan om ruim drie ton."

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.