donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Xinix moet openheid geven over lening

30 januari 2014 (door WerkendamNet)

NIEUWENDIJK - Het CDA niet direct  tegen omzetten  van een lening Xinix in een eenmalige subsidie, maar wil wel  eerst openheid van zaken. Om tot een oordeel te kunnen komen, wil de partije een afweging maken over feiten en vragen die het CDA over de kwestie heeft.

De feiten:

  • De lening is in 1998 door de Xinix ontvangen en de Xinix zou jaarlijks 5% (is FL 6.500,-per jaar) van het oorspronkelijke lening bedrag (FL 130.000,-) terug betalen. Dit is iets wat voor zover ons bekend nog nooit is gebeurd.
  • De Xinix heeft intussen 15 jaar kunnen sparen om dit bedrag terug te betalen.
  • De gemeente zou in principe in haar recht staan een rentevergoeding te vragen voor dat deel van de lening wat nog niet afgelost is (bij een rente van 4% zou dit alleen al ruim EUR 63000 aan rente betreffen). Bij het kwijtschelden van de lening, scheld de gemeente dus feitelijk ruim EUR 120.000 kwijt aan de Xinix. (En dat in tijden van bezuinigen!)
  • De huidige poptempel de Xinix is gerealiseerd voor een bedrag van circa 2,2 miljoen euro, een bedrag waarbij de lening van EUR 59.000 is een schril contrast staat.
  • Zoals uit het schrijven van de PVDA blijkt heeft de Xinix nu bijna een monopolie positie verkregen in de regio, waardoor het juist steeds makelijker moet worden om inkomsten te genereren.
  • De Xinix heeft bij haar verhuizing vanaf locatie de Tol al heel veel “gekregen”  op kosten van de gemeenschap.
  • De gemeente heeft een groot deel van de financiering voor parkeerplaatsen voor de nieuwe locatie voor haar rekening genomen.

Samenvattend ziet het CDA in beginsel geen aanleiding om af te zien van het innen van de openstaande lening aan de Xinix, zeker omdat de verwachting bestaat dat dit bedrag slechts een klein deel van de begroting van de Xinix uitmaakt.

Inzichtelijk
Omdat het CDA ook waarde hecht aan culturele zaken is het antwoord van het CDA niet direct negatief, maar wil eerst zaken inzichtelijk hebben om een goed besluit te kunnen nemen. Derhalve verzoekt het CDA de Xinix de volgende documentatie beschikbaar te stellen:

  • De door het bestuur van de Xinix goedgekeurde jaarrekening van de Xinix over de jaren over 2009 tot en met 2013 waaruit een duidelijke specificatie van baten en lasten blijkt.
  • De exploitatie begroting voor 2014 en 2015, goedgekeurd door het bestuur.
  • Meerjarenplan voor de komende 5 jaar.

Als deze stukken ontvangen zijn, zal het CDA deze doornemen en een besluit nemen over eventuele kwijtschelding van de lening. Wanneer aanvullende documentatie uitblijft is het CDA niet voldoende overtuigd om de lening om te zetten en vindt men dat Xinix de lening terug moet betalen.

Lees meer over:

cda lening xinix
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.