zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

ChristenUnie breekt lans voor oud papier-ophalers

29 januari 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Vrijwilligers die voor hun club of vereniging oud papier ophalen in de diverse kernen van Werkendam halen tonnen oud papier per jaar op. Daarvoor krijgen zij van de gemeente een financiële vergoeding voor de verenigingskas. De muziekverenigingen kopen hier nieuwe instrumenten van, andere verenigingen besteden het geld voor een ander doel of activiteit. De verenigingen gelukkig en de gemeente ook blij.

Korting
Het voorstel van het college om de vergoeding met 10 euro per 1.000 kg opgehaald papier te verminderen viel dan ook slecht bij de verenigingen. Het college stelde namelijk voor om de verenigingen niet meer te vergoeden dan de opbrengst die de gemeente zou ontvangen als het papier zou worden opgehaald door een professioneel bedrijf (zonder hulp van vrijwilligers). Maar liefst drie verenigingen kwamen inspreken bij de commissie Grondgebied om de raadsleden te vertellen dat dit een niet te overbruggen gat in de begroting  ging slaan.

Opbrengst
De ChristenUnie steunde de argumentatie van de verenigingen. Raadslid Machiel Verdoorn rekende het college voor dat de berekening die het college hanteerde niet correct was. Immers, bij het ophalen van oud papier door een professioneel bedrijf moet je betalen voor het materieel (vrachtauto) en personeel (de beladers). Als de verenigingen het papier ophalen zijn de er alleen kosten voor de ophaalauto. Daarom zijn de opbrengsten 10 euro hoger dan dat een professioneel bedrijf het ophaalt.  De ChristenUnie vindt dat deze meeropbrengsten best ten goede van de verenigingen mogen komen. Alle fracties waren het hier mee eens, het collegevoorstel kan dus op geen enkele steun uit de raad rekenen.

De ChristenUnie is trots op de vrijwilligers van de verenigingen die bij alle weersomstandigheden de weg op gaan om het oud papier op te halen en daarmee hun vereniging te ondersteunen: 'Ga zo door!' (ChristenUnie)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.