zondag 7 augustus 2022

Alles over Altena

PvdA-vragen over onaangekondigde werkzaamheden bij Zalmpassage

21 januari 2014 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Afgelopen vrijdagmorgen werden de ondernemers aan de Dorpsstraat en de bewoners van Rijswijk verrast door hekwerken die veertien van de ruim veertig parkeerplaatsen bij de Zalmpassage ontoegankelijk maakten. Betrokkenen wisten van niets. De PvdA is not amused.

Navraag op het gemeentehuis leerde dat er de maandag daarop gestart zou worden met het ingraven van ondergrondse containers voor reststoffen.
Kort daarna werden de plannen door middel van een kaartje bij de ondernemers en omwonenden bekend gemaakt. Dit alles schoot met name de Partij van de Arbeid (PvdA) in het spreekwoordleijk verkeerde keelgat. 'Het is onbegrijpelijk dat voor dit werk, op een plaats waar ondernemers hun brood moeten verdienen en inwoners boodschappen dichtbij inkopen, de gemeente de mensen op deze manier overvalt. Waarom niet, zoals u ook in andere dorpen doet, samen met ondernemers en omwonenden het plan bespreken en problemen die tijdelijk en mogelijk blijvend ontstaan mee helpen oplossen. Binnen het gemeentehuis noemt u dat participeren, maar erbuiten blijkt dat, zeker voor de Rijswijkers, niet van toepassing te zijn. De enige verklaring is de tijd die daarvoor nodig is, waardoor de oplevering op een onwenselijk moment plaats zou moeten vinden.'
 
De partij stelt het college nu vragen die bij veel inwoners van Giessen en Rijswijk blijken te leven.
 
1: Is het juist dat voor het plaatsen van de ondergrondse opvang van reststoffen geen overleg met belanghebbende is geweest en zo ja waarom niet?
2: Waarom hebt u op de, voor detailhandel, drukste dagen van de week uit het niets gemeend 14 parkeerplaatsen onbereikbaar te maken?
3: Is het u bekend dat het gaat om 30% van de totale capaciteit en zou u ons, desnoods na informatie van de ondernemers, willen laten weten wat dat in cijfers betekend aan inkomstenverlies?
4: Hebt u in uw plannen rekening gehouden met mogelijke compensatie voor dat verlies?
5: Als dat niet zo is bent u dan bereid vanaf 20 januari het verlies dat optreed aan parkeerplaatsen in de directe omgeving, desnoods door tijdelijke verkeersmaatregelen, te compenseren of minstens met de ondernemers en omwonenden te onderzoeken wat er op zeer korte termijn gedaan zou kunnen worden?
6: Is het juist dat dit op het oog simpele werk 3 weken of langer gaat duren en als dit juist is waarom dat zo is?
7: Het zal u bekend zijn dat iedere dag dat dit langer duurt dan nodig de mogelijk structurele gevolgen voor de ondernemers alleen maar toenemen en daarom vragen wij u alles te doen om veel sneller dan nu gepland dit werk te realiseren?
8: Is het juist dat door het nieuwe systeem het aantal parkeerplaatsen blijvend vermindert en bent u, nu u weet wat iedere parkeerplaats aan omzet genereerd, bereid met de ondernemers en omwonenden te zoeken naar compensatie of nu u toch daar bezig bent naar uitbreiding door mogelijke herinrichting?
9: Het is ons bekend dat beantwoording van onze vragen enige tijd vergen daarom vragen wij u de problemen die nu ontstaan en de mogelijke gevolgen direct aan te pakken, wat kan omdat onze vragen bij de aanvang van het werk bij u bekend zijn. 
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.