donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

De Kindergemeenteraad beslist

21 januari 2014 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM -  Op donderdag 30 januari 2014  is er om 19.00 uur voor het derde schooljaar op rij een vergadering van de Woudrichemse Kindergemeenteraad, waarin schoolkinderen uit Woudrichem geld toekennen aan een project met een maatschappelijk doel. Zo maken zij op speelse wijze kennis met de lokale democratie en met de dilemma’s waar men in de politiek mee te maken krijgt.

Het project bestaat uit drie delen: Woudrichemse raadsleden geven gastlessen op school, elke klas houdt een opiniërende kinderraadsvergadering en tot slot is er de besluitvormende vergadering van de Kindergemeenteraad. Er doen vier schoolklassen mee(groep 7/8), van de Eben Haëzer, ’t Ravelijn en Basisschool Oudendijk.
 
Lokale democratie
De gastlessen zijn gegeven door gemeenteraadsleden Robert van Dijk(VVD), Ad de Graaf (CDA), Izak Koedoot (ChristenUnie) en Marja Maasdijk (Gemeentebelangen). Zij leerden de kinderen van alles over de werking van de lokale democratie en oefenden samen met hen de kunst van het debatteren.
 
In de week van 20 januari komt elke deelnemende klas naar het gemeentehuis voor een opiniërende vergadering, waarin de kinderen zich een mening vormen over de elf ingediende projecten en waarin zij ook hun voorkeuren uitspreken. Er blijven dan acht projecten over.
 
Tijdens de besluitvormende kinderraadsvergadering op donderdag 30 januari debatteren vijf vertegenwoordigers van de vier schoolklassen met elkaar en nemen een besluit over de acht projecten: welk project ontvangt (een deel van) de beschikbare € 2.000,-?
 
In vooroverleg, wandelgang en klaslokaal is al gebleken dat de meningen verdeeld zijn: kies je voor Sinterklaas of voor Jan Claesen? Voor een waterpomp of voor een schoon dorp? Voor dieren of voor ouderen? Dat zijn de moeilijke keuzes waar de kindergemeenteraad voor staat. 
 
De Kindergemeenteraadsvergadering op 30 januari  wordt gehouden in het gemeentehuis van Woudrichem en duurt van 19.00 tot ongeveer 21 uur. Iedereen is van harte welkom, de koffie staat klaar.
 
Het debat wordt net als een echte raadsvergadering live uitgezonden via het internet: www.woudrichem.nl/gemeenteraad
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.