Thursday 23 September 2021

Alles over Altena

'Als er morgen glasvezel komt, stappen wij direct over

18 januari 2014 (door AalburgNet)

VEEN - Huib de Groot, oprichter en bestuurder van de Aalburgse Omroepstichting, heeft het haarscherp op het netvlies. Glasvezel is voor Oké FM, dé familieradio voor Aalburg en wijde regio, een uitkomst. Niet alleen vanwege het voordeel van snelheid en gemak, maar internet over glas biedt het radiostation ook nieuwe mogelijkheden. Zo koestert De Groot nog steeds de wens ooit lokale en regionale televisie te gaan maken. Met de nu beschikbare verbindingen gaat dat niet lukken.

‘De voordelen die de glasvezel biedt, is dat wij dan via VOIP kunnen telefoneren met voldoende lijnen. De afgelopen Feestweek werkten we met vier lijnen en dan moet er echt niks geupload of gedownload worden, want dan gaat het verkeerd.’
Het radiostation wordt door veel mensen ook via de stream (internet) beluisterd. ‘Wij huren daarvoor een aantal servers. Die kosten allemaal bij elkaar redelijk wat geld. Met glasvezel heb je voldoende snelheid en capaciteit en kunnen we het in eigen beheer. Die kosten vervallen dan.’

Uitkomst
De enthousiaste radioman legt uit dat ook het invoeren van muziek op afstand nu slecht verloopt. De verbindingen zijn te traag, waardoor de bestandsoverdracht erg lang duurt. ‘Negentig procent van onze mensen komt uit Aalburg. Als iedereen aan de glasvezel zit, kan de muzieksamenstelling een stuk sneller gebeuren.’ Ook het maken van programma’s thuis levert een grote tijdwinst op. ‘Dan kunnen we ingesproken teksten razendsnel synchroniseren met onze databasebestanden. Nu duurt dat erg lang.’
De regelmatige live-uitzendingen die de omroep vanaf locatie verzorgt, krijgt men, in de woorden de radioman, ‘onvoldoende scherp.’ Met glasvezel gaat dat veel beter. ‘Als we in 2015 een vergunningverlenging hebben, kunnen we met glasvezel gaan denken aan een tv-tak. Als er morgen glasvezel komt, stappen wij direct over.’

Buitengebied
Het pand waar Oké FM haar studio heeft, staat op het Veense bedrijventerrein en valt in de categorie buitengebied. Een snel internet daar, buiten de glasvezeloptie die Optimaas nu biedt, is een utopie. ‘Zelfs als we een snelle verbinding van Ziggo zouden hebben, is dat nog steeds onvoldoende als we alles tegelijk de lucht in willen hebben. Glasvezel is dus voor ons een bijzondere uitkomst.’

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.