donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Waarom de A27 bij Werkendam zo hobbelt

17 januari 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De A27 kent een klein stukje weg van 1,8 kilometer lang, dat op palen is gebouwd. Het stuk snelweg tussen de Merwedebrug bij Gorinchem en de afslag Werkendam. Het voegwerk van deze palenweg is niet meer ingesteld op het huidige vrachtverkeer en heeft daarom frequent onderhoud nodig.

De palenweg bestaat uit palen die zijn geheid tot op de stabiele grondlaag. ‘Eigenlijk kun je beter van een tafelweg spreken’, vertelt Michel Brouwer, technisch manager A27. ‘Het stuk weg heeft namelijk een soort tafelconstructie.’ Hij legt de tafelconstructie uit. ‘De weg bestaat uit palen, die zijn geheid tot op de stabiele grondlaag. Daar bovenop zijn betonplaten gemonteerd. Het resultaat is vergelijkbaar met een lange rij tafels richting het noorden en richting het zuiden.’

Ongelijk
De palenweg dateert uit 1959. De reden om destijds voor een dergelijke constructie te kiezen heeft te maken met de ondergrond. ‘De ondergrond is ongelijk, omdat er uitlopers van de Biesbosch zitten. De palenconstructie voorkomt dat er grote zettingen in de grond ontstaan en er dus verzakkingen van de weg plaatsvinden’, legt Brouwer uit.

In totaal zijn er 2 x 55 betonplaten in de weg verwerkt. Vloeibaar voegmateriaal verbindt de platen met elkaar. Tegenwoordig wordt dit voegmateriaal, mede door het zware vrachtverkeer, er snel uitgedrukt. ‘Dit zorgt ervoor dat Rijkswaterstaat de weg regelmatig onder handen moet nemen. Zeer onprettig voor de omwonenden’, aldus Brouwer.
Verbreding

Met de plannen voor de A27 is het logisch om ook te kijken naar hoe de palenweg wordt verbreed. ‘In de uitgewerkte varianten gaat Rijkswaterstaat ervan uit dat de weg volgens de palenconstructie wordt uitgebreid. Maar natuurlijk gaan we kijken of we ook andere technieken of onderhoudsvriendelijkere voegovergangen kunnen gebruiken’, besluit Brouwer.

(Foto Rijkswaterstaat)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.