Saturday 18 September 2021

Alles over Altena

Joost van der Ven: 'Internetgebruik groeit explosief. Glasvezel kan het aan'

28 december 2013 (door AalburgNet)

VEEN - Joost van der Ven is enthousiast over het Aalburgse breedbandinitiatief. Ja, toegegeven… Hij werkt als operational manager bij X2Com, één van de drie aanbieders die Optimaas in portefeuille heeft. Maar zijn enthousiasme zit veel meer nog in de mogelijkheden die het netwerk Aalburgers te bieden heeft. Nu, maar vooral in de toekomst. Het burgerinitiatief vanuit Aalburg, want dat is Optimaas, juicht hij dan ook toe.

Van der Ven, afkomstig uit Wijk en Aalburg en nu woonachtig in Veen, ziet het lokale initiatief als een unieke opstap naar een goed product: ‘Glasvezel is supersnel en kan veel dataverkeer aan.’ Op de vraag of glasvezel daardoor onveiliger zou zijn ten opzichte van kabel- of ADSL-aansluitingen legt hij uit dat er géén verschil is. Privacygevoelige gegevens op een PC thuis of op kantoor dienen niet minder beschermd worden. Kansen op virussen nemen niet af. ‘Iedereen met glasvezel heeft nog steeds antivirussoftware of een firewall nodig. Glasvezel is evengoed een internetverbinding waar een provider de veiligheid op de achtergrond regelt via spamfilters en dergelijke. Per saldo hangt alles af van de gebruiker.’

Toekomst
Enthousiast is Van der Ven over een toekomst met glasvezel. ‘Met ADSL is geen snelheid te halen. Hoe meer mensen binnen een huis op de computer zitten, des te trager gaat het, Met glasvezel heb je daar absoluut geen last van. Daarnaast is het kabelnetwerk dusdanig verouderd dat het eindig is en dus geen toekomst heeft.’ En dat is juist waar glasvezel scoort. Onderzoeken wijzen uit dat een gemiddeld huishouden tien apparaten heeft die aangesloten zijn op internet. Denk aan televisie, radio, tablets, telefoons, computers en dergelijke, ‘De verwachting is dat dit over vijf tot tien jaar vijftig apparaten zijn. Hoewel we nu nog niet kunnen verzinnen welke, zegt dat wel alles over de groeiende behoefte. Afgelopen jaar is het gemiddelde internetgebruik verdubbeld. Over drie tot vijf jaar is dit vertienvoudigd. Die coaxkabel gaat licht geven’, grapt hij.
‘In huis zal er meer geautomatiseerd worden, steeds meer zaken gaan via internet, ouders en kinderen zullen vaker tegelijk op internet zitten voor social media, het delen van foto’s, voor studie en noem maar op.’
Ook zorg-op-afstand komt eraan. Instellingen gaan meer via internet communiceren met ouderen thuis voor alarmering en dienstverlening. De bewaking van een compleet industrieterrein zal via camera’s gebeuren vanuit één centrale plek enzovoorts. Allemaal voorbodes van een groeiende mediabehoefte. Glasvezel is er klaar voor. Aalburg ook? Dat is de vraag...

Telecomdiensten
X2com levert professionele telecomdiensten aan bedrijven en instellingen. Het bedrijf doet dat via een stevig netwerk van (lokale) partners die de regio goed kennen en weten wat er leeft. X2com werkt vanuit Rosmalen. (Foto Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.