vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Afval scheiden gaat goed in Aalburg, maar kan beter

27 december 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - In 2013 is de gemeente Aalburg gestart met een nieuwe wijze van afrekenen van de afvalstoffenheffing. (DIFTAR). Ieder huishouden betaalt hetzelfde vaste bedrag. Daarnaast betaald ieder huishouden een bedrag per keer dat de containers voor GFT- en Restafval worden aangeboden (Variabel). Afgelopen jaar is een jaar geweest waarbij u ervaring heeft kunnen opdoen met die nieuwe systeem en bent u bewuster met afvalscheiding omgegaan. Afval is in veel gevallen een nieuwe grondstof. Daarom is het belangrijk dat u uw afval goed scheidt. Dus afval apart, gewoon doen.

In Aalburg wordt veel afval apart gehouden. De nieuwe manier van afrekenen stimuleert daarbij. In het eerste  kwartaal van 2014 gaat de gemeente de resultaten van het eerste diftar-jaar evalueren. Op basis van de gegevens in het eerste halfjaar van 2013 is duidelijk dat ca. 30% minder restafval en ca. 40% minder GFT-afval wordt angeboden. Gebleken is dat vooral het plastic verpakkingsafval en de drankenkartons in Aalburg goed gescheiden worden aangeleverd. Toch meent de geneente dat het afval scheiden nóg beter kan. In het restafval wordt namelijk nog veel herbruikbaar afval aangetroffen: papier, plastic, luiers, glas en textiel. Gescheiden inzameling van de afvalstoffen is verplicht voor bijna alle afvalstromen. Gescheiden inzameling vermindert de kosten van de verwerking van afval. Er hoeft minder afval als restafval tegen hoge kosten te worden verbrand. Gescheiden afvalinzameling maakt recycling mogelijk en is een duurzame oplossing voor het afvalprobleem. Door meer herbruikbaar afval apart te houden, gaan de kosten voor het verwerken van het afval omlaag. Wanneer elk huishouden het afval nóg beter scheidt, dan kan dit invloed hebben op de afvalstoffenheffing. Afval scheiden is dus goed voor Aalburg, voor het milieu en de portemonnee.

Wijziging inzamelaar
Als gevolg van een aanbesteding zamelt met ingang van 1 januari 2014 in de gemeente Aalburg Van Gansewinkel B.V. het afval in. De intentie is dat u hiervan niets merkt. Het afval wordt op dezelfde dag als in 2013 opgehaald. Het servicenummer dat u belt voor vragen, klachten of het omwisselen van containers is gewijzigd. Vanaf 1 januari belt u dus voor al uw vragen over de afvalinzameling naar het gratis servicenummer 0800-3336699.

Lees meer over:

inzamelen afval diftar gescheiden
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.