vrijdag 12 augustus 2022

Alles over Altena

Melk Drive Genderen: ‘Nu het kan kiezen wij voor glasvezel’

24 december 2013 (door AalburgNet)

GENDEREN - Ron en Laura Leijser zijn volledig om. Nu de kans op glasvezel voor Aalburg zich aandient zijn zij er als de kippen bij. Allereerst is de snelle verbinding voor hun bedrijf direct al een uitkomst, ook willen de eigenaars van de Melk Drive uit Genderen klaar zijn voor de toekomst. Breedband is daar onmisbaar bij.

Ook zoon Tim en dochter Esmée vinden het prachtig. Zij zien een snelle verbinding wel zitten. Zeker als iedereen op hetzelfde moment met zijn laptop of iPad aan de slag gaat, of tv wil kijken, is het wel heel prettig dat er dan glasvezel in huis ligt. Iedereen kan zo ongestoord zij of haar ‘dingetje’ blijven doen zonder dat de kabel gaat gloeien.

Aan de keukentafel in het woonhuis naast de boerderij twee gepassioneerde ondernemers - Ron en Laura - die beiden hun ‘liefde voor hun vak en voor de dieren’ delen. Via een in de stallen gemonteerd camerasysteem moeten zij hun veestapel in de gaten kunnen houden. Wanneer dan ook, waar dan ook. En een glasvezelkabel is speciaal gemaakt voor het snelle transport van grote hoeveelheden data. Camerabeelden zijn ‘grote hoeveelheden data.’ Ron legt uit: ‘Ik wil kunnen zien hoe het gaat. Via de computer kan dat. Ik kan zien of de koeien gemolken zijn, maar kan dan ook de kwaliteit van de melk controleren. Stabiele en snelle verbindingen zijn voor ons belangrijk. Als er een probleem is in de software bijvoorbeeld dan kan dat op afstand opgelost worden.
Dat werkt kostenbesparend want er hoeft geen monteur te komen. Dat geldt evengoed voor de update van het bedrijfsmanagementsysteem, dat kan op afstand gebeuren.’ En, lest best: de mogelijkheid van storage (opslag van data) in the cloud. Ook dat is voor de Melk Drive een hele mooie optie die dankzij de glasvezelpakketten mogelijk wordt.

Traag
Dit zijn de voordelen business wise. Maar hoe zit het privé? Ron en Laura glimlachen. ‘Dan horen wij niet meer in huis “Tjonge, wat is dat ding traag. Ik kan nog geen foto versturen!” Of “Ik heb geen internet op mijn telefoon!” Want de verbindingen vallen hier nogal eens weg. Bijvoorbeeld bij slecht weer.’ Ron en Laura zijn ervan overtuigd als dit burgerinitiatief van Optimaas nu niet door gaat, er dan geen glasvezel gaat komen. ‘Andere partijen vinden de aanleg te duur.’
Laura ziet ook de toekomstige voordelen voor de kinderen op school wel scherp. Ook binnen het onderwijs gebeurt het leren steeds meer via de computer en leren op afstand via een stabiele en snelle verbinding wordt dan eenvoudiger. De school haalt de wereld nog  makkelijker binnen. ‘Vroeger had je een papieren agenda. Nu staat die op de telefoon of op de computer en kunnen de kinderen zien wat zij morgen moeten doen. Maar ook het social mediagebruik door de kinderen neemt alleen maar toe.’

Kosten
Ron voegt nog toe dat hij verwacht dat de kosten van glasvezel zullen dalen als er straks meer aanbieders op het Optimaas-netwerk gaan komen. ‘Afhankelijk van het pakket dat je neemt is het voor ons goedkoper, zeker niet duurder. Bovendien krijg je meer voor hetzelfde geld. Iedereen kan straks op zijn eigen kamer tv kijken of bellen zonder dat de verbindingen minder worden of zelfs wegvallen.’

(Foto's: BOVEN: (vlnr) Ron, Tim, Esmée en Laura Leijser kunnen bijna niet wachten totdat de Optimaas-schop de grond in gaat. ONDER: Ron is voor het bedrijf afhankelijk van goede verbindingen. Foto's Joop Lankhaar.)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.