zondag 7 augustus 2022

Alles over Altena

Glasvezel als aanjager van de lokale economie

19 december 2013 (door AalburgNet)

GENDEREN - Stoer prijkt de Optimaas-poster achter het raam aan de Ruiterhof in Genderen. Achter de pui woont glasvezelfan André Reisser met zijn gezin. Sinds de allereerste informatie over het nieuwe, snelle netwerk Aalburg binnenkwam was het voor hem duidelijk: ‘Wij gaan ons aansluiten!’ De posterprijs - drie maanden gratis én volledige aansluiting op het Optimaas-netwerk - valt daarom prima in het spreekwoordelijke pulletje.

Vanachter de koffie vertelt André Reisser waarom hij geen seconde hoefde na te denken om zich aan te melden als lid bij Optimaas. Zijn enthousiasme blijkt gestoeld op de glasvezelervaring van zijn moeder die in het Duitse dorpje Ballstaedt (Thueringen) woont. Een plaats waar twintig jaar geleden een leegloop gaande was. Vijf jaar terug realiseerde de gemeenschap zelf het glasvezelnetwerk en nu zie je dat het dorp weer groeit. Dat klinkt haast té mooi om waar te zijn. Een glasvezelnetwerk als aanjager achter (economisch) herstel. Reisser knikt bevestigend: ‘Ja, dat klopt. Wij komen daar regelmatig. Er zijn weer wachttijden bij de crèches. Het gaat om jonge mensen die landelijk willen wonen en van alle gemakken voorzien willen zijn. Zij konden daar een bedrijf starten omdat er goede faciliteiten waren en zijn. Als je de snelheid ziet die zij daar hebben vergeleken met hier… Dat scheelt nogal wat.’

Toekomst
Ook bedrijfsmatig ziet Reisser (werkzaam in Den Bosch) glasvezel als een must. ‘Wij hebben een groot aantal computers en voorheen liepen die met regelmaat vast omdat het netwerk het niet aan kon. Bij de aanleg was geen keus. Het was betalen of niks krijgen. Het was toen een enorme investering, maar ondank dat zou ik het morgen weer doen.’
Het Optimaas-lid kent ook geluiden van mensen uit zijn omgeving die niet gaan aansluiten en vindt het jammer dat men zich niet realiseert hoe belangrijk het voor de toekomst is. ‘Mensen zien niet wat ze terugkrijgen voor misschien dat tientje meer.’
Als Reisser op de Markt in Wijk en Aalburg, of waar dan ook, zou kunnen roepen dan zou hij tegen de mensen zeggen vooral vooruit te kijken naar de toekomst, want de ontwikkelingen gaan door. ‘En geniet je over tien jaar nog van wat je nu hebt? ‘ Wat André Reisser betreft gaat het glasvezelnetwerk van Optimaas er komen. Het is een unieke - en betaalbare - kans die werkt. Hij kent immers het voorbeeld…?

(Archieffoto) 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.