vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Instabiele landtong Veense Put wordt aangepakt

12 december 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - De gemeente Aalburg gaat de instabiliteit van de landtong van de Veense Put komend voorjaar aanpakken. Op 22 november 2013 heeft de gemeente Aalburg een voorstel gedaan aan alle eigenaren van een perceel gelegen binnen het recreatiegebied De Veense Put.

De inhoud van het voorstel betreft, voor het eerst in de geschiedenis van dit project, een integrale aanpak voor de oplossing van de instabiliteit en voorzien van kaders die diverse belangen beschermen. Voorts voorziet het voorstel in het instellen van een bouwteam waarin  individuele eigenaren zeggenschap krijgen over de eventuele maatregelen op hun eigen perceel.

De voortvarende aanpak die het college van burgemeester en wethouders van Aalburg nu heeft ingezet heeft een directe relatie met de veiligheid van met name de landtong. Deze voldoet niet aan de (veiligheids)eisen. De gemeente Aalburg acht het niet verantwoord deze situatie nog langer te laten voortduren. Het college van burgemeester en wethouders van Aalburg heeft om die reden dan ook na 18 oktober 2013 intensief gewerkt, samen met Rijkswaterstaat, Dunea, Fugro en KWLegal,  om tot een uitwerking van een oplossing te komen.

Het voorstel van 22 november 2013 is direct gericht aan de eigenaren om samen met hen aan een oplossing te werken. Een laatste poging om buiten een bestuurlijk handhavingtraject te blijven. Eigenaren die dit voorstel niet aangrijpen zullen, noodzakelijker wijs, door middel van bestuursdwang maatregelen door de gemeente opgelegd krijgen.

Het voorstel gaat uit van een budgetneutrale oplossingsrichting waarbij de kosten van met name de stabilisatie van de landtong gecompenseerd worden door opbrengsten vanuit de verondieping van de putten. Om deze oplossing te kunnen realiseren is instemming vereist van een meerderheid van de perceelseigenaren. Alleen in dat geval kan een budgetneutrale oplossing worden gerealiseerd. Neemt niet weg dat er ALTIJD maatregelen moeten worden getroffen en dat hoe dan ook de gemeente zal ingrijpen met fysieke maatregelen (bestuursdwang). Het aantal ontvangen reacties bedraagt momenteel ca. 100 stuks. Dit aantal is vooralsnog onvoldoende om aan te kunnen geven of er sprake is van een meerderheid of minderheid.  Reacties en vragen komen  nog steeds binnen.  

Bouwteam
Het eerste gedeelte van het proces dat uiteindelijk tot gunning van het werk moet leiden, betreft het vormen van een bouwteam. Met de nu reeds verkregen volmachten zijn de voorbereidingen van het bouwteam inmiddels opgestart en wordt nu gewerkt om op 13 januari 2014 een startbijeenkomst voor de eigenaren te organiseren die volmacht hebben verstrekt. Hier zal de beoogd aannemer Martens en Van Oord uitleg geven over het proces en is  zal er volop gelegenheid worden geboden om individueel vragen te stellen. De komende twee à drie maanden zal in het bouwteam (samen met eigenaren) gewerkt worden aan het maatregelenpakket dat moet leiden tot een stabiele landtong.

Vanuit een oogpunt van veiligheid ziet de gemeente zich genoodzaakt om tot bestuursdwang over te gaan in die situatie dat betrokkenen geen volmacht aan de gemeente verstrekken. Het voorliggende voorstel is het enige voorstel dat voorziet in de benodigde voortvarende aanpak. Na jaren van overleg en diverse malen uitstel is het moment voor de gemeente aangebroken dat langer uitstel niet geaccepteerd wordt. Op basis van het Fugro-rapport van 23 augustus 2013 stelt de gemeente Aalburg dat het noodzakelijk is om op korte termijn maatregelen te treffen. Dit staat dan ook niet verder meer ter discussie. Het is noodzakelijk als eigenaar om het voorstel van 22 november 2013 te accepteren en de volmacht te onderschrijven. In geval dat instemming uitblijft zal de gemeente overgaan tot bestuursdwang.

In de vergadering van 10 december 2013 heeft het college besloten om in de hiervoor geschetste situatie, kort na 8 januari 2014, de vooraankondiging last onder bestuursdwang uit te doen gaan. Het proces van het bouwteam en de uiteindelijke uitvoering van het werk mag namelijk door een individuele eigenaar niet belemmerd worden.

Ontwikkelbestemmingsplan
Gelijktijdig zullen ook de werkzaamheden voor het ontwikkelbestemmingsplan weer worden opgepakt  zoals ook in het voorstel is vermeld en in de bijeenkomst van 18 oktober 2013 is toegezegd. Of dit proces geheel doorlopen kan worden is afhankelijk van het resultaat van de voortgang van het bouwteam (doel uiteindelijk is opdrachtverstrekking oplossing instabiliteit). De gemeente Aalburg wil echter een positief signaal afgeven dat door de verkregen volmachten zij vertrouwen heeft in de realiseerbaarheid van de voorgestane oplossing en dat zij als gevolg daarvan het bestemmingsplanproces zal opstarten.

Zodra het planologisch kader van het bestemmingsplan bekend is  (omstreeks januari 2014), zal de handhaving van de bebouwing starten. Dit betekent dat er controleurs op de percelen aan het werk gaan met het inmeten van de bebouwing, dat er gesprekken met eigenaren worden gevoerd omtrent de mogelijke inpassing van de bebouwing in het toekomstig bestemmingsplan en overleg plaats gaat vinden voor wat betreft het eventueel aanpassen van een bouwwerk.  

Samenwerking
De eerste werkzaamheden in het komende  jaar staan nog in het teken om de laatste vragen van eigenaren te beantwoorden en hun ervan te overtuigen in te stemmen met het voorliggende voorstel c.q. volmacht te verstrekken. De gemeente Aalburg hoopt op een gedragen aanpak in het bouwteam dat uiteindelijk gaat leiden tot een gunning van het werk.

De afgelopen jaren heeft in het teken gestaan van (in meer of mindere mate) van constructieve samenwerking in het voorbereidingstraject ‘tot’. Dit behelsde veelal onderzoeken en vergadermomenten met het bestuur VVP of een delegatie vanuit de VVP.  Met dit collegebesluit is er een keerpunt bereikt; dit besluit is het startmoment voor de voorbereiding van de feitelijke uitvoering. Dit vraagt ook om een andere aanpak en een andere afstemming. Iedere eigenaar zal dit het komend jaar ervaren.

Volgende week start een interne projectgroep met de voorbereidingen om op 13 januari 2014 met de eigenaren aan de slag te gaan. Samen met deze groep zal in een behoorlijk tempo, gewerkt worden aan de (individuele) uitgangspunten voor de gunning van het werk. Alle eigenaren zullen uiteindelijk individueel uitgenodigd worden om of in het teken van het bouwteam, of in het teken van een last onder bestuursdwang, het gesprek met de gemeente aan te gaan over de benodigde uitvoerende maatregelen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.