donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

ChristenUnie: 'Niet stunten met alcohol'

5 december 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - ChristenUnie Aalburg heeft tijdens de raadsvergadering haar steun uitgesproken voor het alcoholbeleid van de burgemeester Naterop. Alcohol en jeugd gaat niet samen volgens de burgemeester en het nieuwe landelijke beleid. ChristenUnie zet haar standpunten uiteen op de partysite.

De burgemeester zoekt via brieven proactief contact met jongeren vanaf 14 jaar om te wijzen op de leeftijdsgrens van 18 jaar voor alcohol. Ook gaat hij gesprekken aan met horeca en verenigingen. Daarnaast wordt ingezet op goede handhaving samen met andere gemeenten. Een lijn die ChristenUnie Aalburg volledig steunt. Initiatieven als “think before you drink” vinden wij dan ook erg belangrijk. De schade van alcohol op jonge leeftijd is enorm en beleid over dit onderwerp is zeker geen vorm van ‘betutteling’. Voorkomen is beter dan genezen. Drugsgebruik en overmatig alcholgebruik vormen een serieus probleem.

Schenkbeleid
Gemeenten zijn vanwege een wetswijziging verantwoordelijk geworden voor het alcoholbeleid en moeten ook in de APV (lokale regelgeving) aanpassingen doen. Een van de uitwerkingen bevat de tijden van het schenkbeleid voor ‘paracommerciële instellingen’, ook wel (sport)verenigingen. Voor ons als fractie is het lastig om in te schatten wat redelijke schenktijden zijn. Bijvoorbeeld of de starttijd van schenkbeleid op zaterdag nu om 14.00 of 15.00 vastgesteld moet worden. Dat is voor ons iets wat de burgemeester in overleg met verenigingen en andere instanties mag vaststellen. Wij vinden het belangrijk om deze tijden vervolgens helder vast te stellen. Centraal moet staan dat jeugd en alcohol niet samen gaat en dat de tijden gekoppeld zijn aan de kernactiviteit van de vereniging.

Rol verenigingen
Het is duidelijk dat (sport)verenigingen een belangrijke sociale rol vervullen. Zij dragen een zware verantwoording en vertrouwen is daarbij belangrijk. Voor ons is daarbij van belang dat de uren dat er alcohol geschonken wordt, dit ook op een verantwoorde manier gebeurt. Zeker nu veel regels en de leeftijdsgrenzen veranderen. Wij willen dan ook dat de gemeente verenigingen en betrokken vrijwilligers helpt om hier op een goede manier om te gaan. Een voorbeeld is de actie van NOC NSF om verantwoord alcohol schenken bij verenigingen te ondersteunen met uitleg, tips en test en certificaten. Wij willen een proactieve houding van de gemeente voor dit onderwerp.

Niet stunten met Alcohol
'Als ChristenUnie zijn wij tegenstander van het stunten met prijzen of hoeveelheden van alcohol, ook wel bekend als happy hours. Wat ons betreft wordt dit ook zo vastgelegd in de APV.' Burgemeester Naterop heeft aangekondigd de punten van de gemeenteraad mee te nemen in het uiteindelijke voorstel. (ChristenUnie)

Lees meer over:

bier sportkantines
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.