woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

Waterschap Rivierenland en drinkwaterbedrijven gaan samenwerken

30 november 2013 (door WoudrichemNet)

REGIO  - Waterschap Rivierenland gaat samen met de drinkwaterbedrijven Brabant Water, Vitens, Oasen kennis uitwisselen over procesautomatisering van zuiverings- en drinkwaterinstallaties. Doel is om te leren van elkaar en te kijken waar de organisaties kosten kunnen besparen, wat uiteindelijk de burger ten goede komt.

Drinkwaterbedrijven zorgen voor drinkwater en waterschappen zorgen voor veilige dijken en schoon water. Twee verschillende taken, maar toch lijkt het proces gericht op ‘schoon water' op elkaar. Ze werken met vergelijkbare technieken, fabricaten, renovatie en aanpak. Logisch om elkaar op te zoeken. In het continu draaiend houden van een drinkwatervoorziening, de zuivering van afvalwater en de verdere automatisering van het gehele proces, gaat namelijk jaarlijks voor vele tientallen miljoenen aan euro's om. Het belang om het proces voordeliger en efficiënter te maken, speelt voor beide partijen.

Gebruikersgroep
De afgelopen maanden zijn er daarom onderling bezoeken gebracht en is verkend waar de organisaties elkaar mogelijk kunnen ondersteunen. Door ‘slimmer' te werken, moet het mogelijk zijn meer kosten te besparen dan al het geval is en dat komt de burger ten goede. De kennisdeling richt zich op kostenreductie gericht op inkoop, renovatie, beheer en slimme regelingen. Een gezamenlijke gebruikersgroep kijkt het komende jaar naar de beste voordelen en mogelijkheden van samenwerking. Andere waterschappen met vergelijkbare procesautomatisering kunnen zich hier ook bij aansluiten.

Besparen op afstand
Bij Waterschap Rivierenland is de renovatie en vernieuwing van de procesautomatisering van de zuiveringen en rioolgemalen ondergebracht in een groot project, getiteld 'iPa'. Door de meer dan 30 zuiveringen en ruim 180 rioolgemalen op één systeem te zetten kan het Waterschap veel geld gaan besparen, de verwachting is een half miljoen op jaarbasis.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.