vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

CDA: 'Sportclubs hebben bindend effect. Versterk dat'

29 november 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - 'Wie vertrouwen schenkt, zal verantwoordelijkheid oogsten.' Deze variant op een spreekwoord is bij CDA Aalburg het leitmotiv bij het raadsvoorstel omtrent het vaststellen van een nieuwe Algemene PolitieVerordening (APV). Oftewel een set van regels waar iedereen zich aan moet houden in de gemeente Aalburg. Dan gaat he tom zaken als evenementen, openbare orde, demonstraties en zelfs het doen van de behoefte in de buitenlucht.

Eén van de artikelen binnen de APV gaat over de schenktijden in sportkantines. Het college stelt voor om deze in te perken ten opzichte van de huidige regels. Zo is het in het nieuwe voorstel bijvoorbeeld pas mogelijk om zaterdagmiddag vanaf 15:00 een pilsje te nuttigen in een sportkantine. Wat het CDA betreft een slecht voorstel. 'Wij zien onze sportclubs als een vormend onderdeel binnen onze samenleving. Zeker in Aalburg zijn de sportclubs naast bijvoorbeeld de kerken en andere verenigingen cruciaal voor de sociale samenhang.' De inkomsten van de sportclubs bestaan naast de contributie voor een heel groot deel uit de kantine-opbrengsten. Dan is het een slecht idee om hier via extra regelgeving beperkingen in aan te brengen.  'Doorslaggevend argument voor het CDA is het vertrouwen wat we óók hierbij moeten durven te geven aan onze sportclubs. Onze kinderen sturen we wel naar de sportclub  toe. Daarbij vertrouwen we ook volledig op de verantwoordelijkheid van de sportclub. Dan moet dat ook tot  uiting komen in de ruimte die hen geboden wordt bij de schenktijden in de kantine. We zijn ervan overtuigd dat verenigingen met betrekking tot mogelijk alcoholmisbruik hun verantwoordelijkheid nemen. We zijn niet voor niets de partij van de gedeelde verantwoordelijkheid.'

Schenktijden
Sportclubs hebben een unieke mogelijkheid om een bindend effect te hebben. Het CDA ziet veel meer heil in het versterken van deze functie dan het beperken hiervan. Gelet op de ontwikkelingen dat taken zoals jeugdzorg/wajong etcetera overgeheveld worden naar de gemeenten is een discussie over de wijze waarop sportclubs een bijdrage kunnen leveren aan het opnemen van deze mensen in de gemeenschap meer vruchtbaar dan een focus op kantinetijden. 'Wij zullen dan ook voorstellen om het raadsvoorstel dusdanig te wijzigen dat hierin de volgende schenktijden worden opgenomen: ma-vr van 17:00 – 23:30 uur en za-zo  van 13:00 – 23:00 uur. Hopelijk kunnen we hiervoor een meerderheid vinden in de raad van Aalburg.' (CDA Aalburg)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.