vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Politiek Jongeren Café matig druk, inhoudelijk goed

26 november 2013 (door WerkendamNet)

NIEUWENDIJK -  Het thema was “Jeugdwerkloosheid” tijdens het eerste politieke jongerencafé van Progressief Altena vorige week in Xinix. Jongerenwerker Rob van Es vertelde hoe steeds meer jongeren moeite hebben hun opleiding af te ronden omdat het ontbreekt aan stageplaatsen en hoe lastig veel jongeren solliciteren vinden. Hij komt dan ook steeds meer jongeren tegen zonder werk of zonder leerwerkplek.

In de regio is het aantal werklozen tot 27 jaar het laatste jaar met 20% toegenomen. Werkendam telt er 107 en Woudrichem 65. Wethouder Van der Ven doet in zijn bijdrage een oproep op het onderwijs om jongeren vooral te stimuleren vakken en opleidingen te kiezen waar werk in te vinden is. Daarnaast vindt hij het een goede zaak dat jongeren in de bijstand geacht worden als tegenprestatie vrijwilligerswerk te doen.

Stellingen
Gespreksleider Ed den Besten baseerde daarop één van zijn drie discussie stellingen: “Vrijwilligerswerk is gunstig voor je perspectief op werk”. Jongeren vonden dat je daar wel de tijd voor moet hebben. Je bent immers druk met je studie en hebt ook tijd nodig voor een bijbaantje. Ook zou het vrijwilligerswerk wel in de buurt moeten zijn en misschien studiepunten op moeten leveren. Positief was het geluid dat vrijwilligerswerk een mooie manier is om contacten te leggen en om te ontdekken wat je leuk vindt. Waarop een ander reageert dat bladeren ruimen en sneeuw vegen weinig nut zal hebben. En tot slot wordt opgemerkt dat niet iedere organisatie op ‘verplichte’ vrijwilligers zit te wachten, want vrijwilligerswerk heeft ook met mentaliteit te maken.

Ondanks de beperkte opkomst uit de doelgroep kijken de aanwezige jongeren, de organisatoren en de potentiële politici van Progressief Altena terug op een zeer geslaagde bijeenkomst met veel informatie en leuke gesprekken. (Remco vd Stelt)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.