woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

Grote zorgen bij bedrijfsleven over vertraging verbreding A27

21 november 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM / REGIO ALTENA - 'Grote zorgen bij bedrijfsleven over vertraging verbreding A27. De Merwedebrug moet prioriteit krijgen' zo kopt het persbericht van IKG Ondernemingsvereniging Gorinchem.

Ruim 20.000 bedrijven en meer dan 110.000 automobilisten hebben elke dag last van de files op de A27/Merwedebrug. Dit brengt enorme kosten met zich mee. Het bedrijfsleven van Gorinchem en Werkendam maakt zich grote zorgen over de vertraging van de aanpak van de verbreding van de A27 waarbij de Merwedebrug als eerste moet worden aangepakt. In eerste instantie zou er al dit jaar worden begonnen met de aanpak van de Merwedebrug, maar door financiële knelpunten bij het Rijk is dit uitgesteld tot 2019.

Het bedrijfsleven in de regio Gorinchem - Werkendam maakt zich grote zorgen over de vertragingen die zijn ontstaan bij de aanpak van de A27 Houten-Hooipolder en in het bijzonder de Merwedebrug. Deze vertraging is hen een doorn in het oog. Het knelpunt Merwedebrug is jaarlijks terug te vinden in de file top tien en kost de regio en het bedrijfsleven veel. Zowel in termen van leefbaarheid, duurzame groei als in keiharde euro’s. Voor het jaar 2012 was dit 6,4 miljoen euro voor het vrachtverkeer op het traject Scheiwijk-Werkendam. Voor het totale bedrijfsleven is dit vele malen meer.

Tweede Kamer aan zet
Maandag 25 november praat de Tweede Kamer over het zogenoemde MIRT projectenboek 2014 (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport). Het bedrijfsleven in de regio Gorinchem-Werkendam heeft via de stichting A27 een oproep gedaan aan de Kamerleden op de volgende punten:
1.    Geen verdere vertraging meer van de plannen van de verbreding A27 op het traject Scheiwijk-Werkendam. De datum van 2019 aanvang realisatie moet dan ook keihard zijn;
2.    In de aanbesteding zal ruimte moeten zijn voor de marktpartijen om innovatief te zijn en zoveel mogelijk te doen voor het beschikbaar budget;
3.    Randvoorwaarde bij de aanbesteding moet zijn dat het tracédeel Scheiwijk-Werkendam als eerste wordt aangepakt (grootste knelpunt/grootste uitdaging) waardoor ook de regionale gebiedsontwikkelingen uiteindelijk de kans krijgen. De aansluiting Gorinchem-noord is essentieel hierbij en is hard nodig voor de ontwikkeling van het bedrijventerreinen Gorinchem-Noord.
Medio november is het bedrijfsleven in de regio door het ministerie nader geïnformeerd over de plannen. Het bedrijfsleven blijft zich zorgen maken over de uitvoering van de verbreding van de A27 en de hardheid van de plannen. Vandaar deze oproep aan de leden van de Tweede Kamer.
Stichting A27

Sterk maken
Het bedrijfsleven maakt zich samen met de gemeenten sterk voor de aanpak van de A27 en de Merwedebrug. Hiervoor is de stichting A27 opgericht. De Stichting A27 richt zich op versnelde capaciteitsvergroting van de A27, waarbij de bottleneck Merwedebrug eerst aangepakt moet worden. De stichting A27 is een samenwerking van de gemeenten Gorinchem en Werkendam, Bedrijven Kring Altena en IKG Ondernemingsvereniging uit Gorinchem, in combinatie met overige lokale “kringen” uit de omgeving.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.