Saturday 18 September 2021

Alles over Altena

'Als je een Kwetterse zou opensnijden komen er eieren uit'

20 november 2013 (door AalburgNet)

VEEN - 'Als je een Kwetterse zou opensnijden, komen er eieren uit.' Een opmerkelijke uitspraak afkomstig uit het onderzoeksrapport van Business Universiteit Nyenrode. Firma G. Kwetters & Zn. uit Veen, was één van de zeven familiebedrijven die als voorbeeld diende bij een uitgebreid onderzoek door de vermaarde universiteit. Roberto Flören, hoogleraar aldaar, deed onderzoek naar de aanwzigheid van Raden van Commissarissen en de Raad van Advies binnen Nederlandse familiebedrijven. Afgelopen maandag was de presentatie van het onderzoeksrapport Goed ondernemingsbestuur bij familiebedrijven met op pagina 84 en verder de 'casus' Kwetters.

Slechts 22% van de familiebedrijven in Nederland met meer dan 200 medewerkers beschikt over een Raad van Commissarissen of Raad van Advies. Ter vergelijking, bij niet-familiebedrijven is dat percentage 60%. De overgrote meerderheid van de familiebedrijven met een Raad is hier echter zeer tevreden over. Ruim 80% van de familiebedrijven die een Raad hebben, adviseert andere familiebedrijven om ook een Raad in te stellen. Dit is een van de hoofdconclusies uit het onderzoek ’Goed ondernemingsbestuur bij familiebedrijven’ van Nyenrode Business Universiteit, Baker Tilly Berk en ING.

Klankbord
Lang niet voor alle familiebedrijven is een raad een logische zaak maar bij Kwetters is dit al jaren vanzelfsprekend. Gerrit en John Kwetters (derde generatie) vertellen hoe dit gaat binnen hun familiebedrijf: ‘In 2007 droeg onze vader Piet de directie aan ons over. Wij besloten tegelijkertijd om een Raad van Commissarissen in te stellen. Piet is de voorzitter van de Raad, geflankeerd door Ad Bax en John Salden. Beiden kennen de onderneming al vele jaren en hebben ons al eerder gevraagd en ongevraagd van advies voorzien. Intern zien wij onze raad als klankbord en extern als signaa: Dit is een serieus bedrijf.’ 
Door het samenspel van de drie systemen familie, bedrijf en eigendom, ontstaat een uniek krachtspel dat het succes, maar ook de uitdagingen van het familiebedrijf verklaart. Gerrit:  ‘Een commissaris moet begrip hebben voor deze dynamiek binnen een familiebedrijf en oog hebben voor familie en bedrijfsbelangen.’

Door de vlucht die het bedrijf de laatste jaren heeft genomen, is de directie uitgebreid met Jan van Esch en Rik Tijsse Klasen. John: ‘Als familiebedrijf hechten wij veel waarde aan een prettige werksfeer, waarbinnen mensen optimaal tot hun recht komen. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat ook wij later weer een gezond bedrijf kunnen overdragen aan de vierde generatie, waar mensen uit de omgeving graag komen werken.

(Van links naar rechts op de foto John Kwetters, zijn vrouw Heidi, Gerrit Kwetters, zijn vrouw Jacolien en Ad Bax bij de presentatie van het boekje ' Goed ondernemingsbestuur bij familiebedrijven' op Nyenrode. Foto Rolf Hendriks – Interaxxie)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.