vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Ingezonden: Het belang van glasvezel op het platteland

18 november 2013 (door AalburgNet)

GENDEREN – 'Als geinteresseerde in breedband in Aalburg oftewel glasvezel, ben ik eens op zoek gegaan op het internet wat er zich zoal afspeelt over buitengebieden en glasvezel', schrijft Genderenaar Joop Lankhaar in een ingezonden mededeling.

"Vooraf wil ik aangeven hoe de interesse is ontstaan. Die bestond al heel lang voor men in Aalburg ging denken over glasvezel.
In 1989 kwam ik door omstandigheden in de WAO. Dat was een regelrechte ramp, mentaal gezien. Om op 42-jarige leeftijd thuis te zitten en niet meer mee te tellen ging mij niet in de kouwe kleren zitten. Nog jong en vol ambite ben ik op zoek gegaan naar ander werk dat wel bij mijn lichamelijke beperkingen zou passen.

In  die tijd had ik inmiddels al mijn papieren gehaald als fotograaf en bedrijfsvoering. Na nog geen maand in de WAO gezeten te hebben, werd ik aangenomen bij Veerman in Heusen waar ik een half jaar later systeembeheerder was. Ja, ik ben bijna geboren met een PC in mijn bedje.
Niet lang daarna werden we overgenomen door Wegener, zeker in die tijd één van de grote ‘krantenjongens.’

Door mijn ervaring met PC, netwerk en alles wat er bij hoorde, ben ik de ontwikkelgroep gekomen met een collega om de in die tijd supersnelle ISDN lijnen te gaan gebruiken voor het ontvangen van bestanden die via het reclameburo werden aangeleverd. Voor die tijd supersnel. Je kon een halve pagina met een full color-opmaak  binnen twee uur binnenhalen.

Niet snel daarna werd ik aangesteld als muiltimedia ontwerper om het digitale tijdperk mee op te zetten. Ik was bij alle facetten betrokken. Na zestien jaar kon ik wel zeggen dat ik er “iets” van snapte!

Dat is de aanleiding mij in te zetten voor Breedband Aalburg, met in het achtgerhoofd dat de tijd sneller gaat dan je denkt en de kans bestaat dat je binnen de kortste tijd achterloopt op de rest. En dat willen wij toch niet in Aalburg?

Terug naar het begin. Zoekend op het internet kwam ik Albert Bos tegen, die vrijwiliger is bij de Vereniging Kleine Kernen (VKK) Gelderland. Wie meer wil weten over deze organisatie moet maar even zoeken op die naam, het voert te ver om dat hier uit te leggen.

Albert Bos ligt op dezelfde golflengte als ik wat betreft breedband en internet. Vanuit die gezamenlijke opvatting wil ik het belang van breedband, of anders gezegd glasvezel, uitleggen. Ik spreek in het vervolg van dit artikel over “ons” omdat we dezelfde opvatting hebben.

Wij menen dat “onrendabel internet” niet bestaat. Dat was kortweg de samenvatting over het nut van breedband internet op het platteland.
Voor kabelbedrijven is de aanleg van een glasvezelnet in het buitengebied misschien niet rendabel, omdat de aanleg duur is. Als je alle voordelen op een rijtje zet, dan ontstaat toch een ander beeld.
Breedband op het platteland draagt bij aan prettig wonen, biedt grote mogelijkheden voor thuis werken, beperkt het aantal gereden kilometers en zorgbehoevenden kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen, dankzij de in opkomende thuistechnologie / zorg op afstand.

Onderwijs
Veel scholen op het platteland kennen moderne leermiddelen als elektronisch schoolbord of ander educatief materiaal en educatieve televisie-uitzendingen. Maar ook studeren op afstand is mogelijk. De Open Universiteit verzorgt al jaren modules om thuis te studeren. Snelheid is daarbij essentieel.

Zorg op afstand
Binnen korte tijd zal de thuiszorg actief worden met het aanbieden van ‘Zorg op afstand’. Via snelle internetverbindingen bestaan er al veel toepassingen om ook in het buitengebied zorg te bieden. Bijvoorbeeld (beeld-)communicatie met patiënten is mogelijk, maar ook hartritme-monitoring op afstand. Zie bijvoorbeeld HIER...

Zakelijk (digitaal) verkeer
Voor bedrijven is een snelle verbinding nuttig voor (video-)vergaderen of videobewaking. De jaaromzet van online winkelen stijgt jaarlijks met 15% en bedroeg al 8 miljard euro in 2010. En nieuwe ontwikkelingen volgen in hoog tempo. Het platteland kent ook steeds meer dienstverlenende en creatieve bedrijven, waarvoor snelle verbindingen essentieel zijn. In 2013 is dat explosief gegroeid!

Beeldverbindingen met collegezalen, maar ook met vergaderingen van gemeenteraden en provinciale staten zijn mogelijk. Tweede Kamervergaderingen zijn via internet te volgen.

Projecten met breedband
Een open en goed breedbandnetwerk levert het Aalburgse bedrijfsleven concurrentievoordeel.
Voor de inwoners worden allerlei diensten gemakkelijker bereikbaar. Denk aan zorg op afstand en onderwijs. Inmiddels zijn er vier projecten bekend in Arnhem/Nijmegen, Harderwijk, Bronckhorst/Berkelland en Buren. Ze werden in samenwerking met bedrijfsleven en gemeenten opgezet.

Slimme combinaties en lokale initiatieven
Ligt er eenmaal een glasvezelverbinding dan kunnen bijvoorbeeld zorginstellingen gebruik maken van deze snelle verbinding om de slaapgebouwen ’s nachts vanuit een centrale post in het land te monitoren. Begeleiders hoeven alleen wakker te worden als er wat aan de hand is.

Digitale zuurstof
“Breedbandinternet is de digitale zuurstof voor onze welvaart en welzijn”, zei Neelie Kroes, Eurocommissaris van de digitale agenda, een paar jaar geleden. De EU investeert 9,1 miljard euro in breedband buitengebieden. Dit bedrag is hoofdzakelijk bedoeld om gebieden, die niet aantrekkelijk zijn vanwege de ligging, toch van internet te voorzien

“Zonder snel internet loopt het platteland leeg”. Geef het Nederlandse platteland zo snel mogelijk snel internet, anders zullen bewoners en bedrijven wegtrekken uit de buitengebieden en daarmee de krimp in dergelijke gebieden versnellen. Dat is de boodschap van Dirk Strijker, hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Locale ervaring
Snelheid in verbindingen is iets waar je snel aan tekort komt. Zelf heb ik bijvoorbeeld als hobby een weerstation dat elke minuut data verstuurt naar mijn weerwebsite. Ook maak ik nog wel eens foto’s die via internet naar een andere server verstuurd moeten worden. Dan zijn er nog tal van hobby’s die data versturen over internet om nog maar niet te spreken over de websites die ik beheer.
Inkomende snelheid is meestal wel voldoende hoog (hier 60Mb/sec) maar bij alle aanbieders is de uploadsnelheid maar 10%, dus maximaal 6Mb/sec) en dat maximum is snel bereikt!
Voor wie alleen maar een e-mailtje binnenhaalt en naar Weerradar kijkt, is dat wel voldoende. Maar de tijd snelt voort en met gelijke tred ook de hoeveelheid data over internet. Al eens geprobeerd een videostream te bekijken met 10MBt? Niks dus! Op de gewone kabel moeten we de snelheid delen met een heleboel mensen. Dat is te merken als je ’s avonds iets probeert te downloaden, de snelheid zakt gelijk met soms meer dan de helft terug.
Het uploaden van foto’s bijvoorbeeld kost via een gemiddelde snelheid al behoorlijk wat tijd. Als ik hier 100 foto’s wegstuur staat de verbinding al snel een uurtje open. Tegenwoordig zijn de fotobestanden wel wat groter dan een paar jaar geleden, toen had je al een flinke foto van 2Mb, tegenwoordig met de vele megapixels (20Mb per foto) ben je al snel een tijdje bezig. En er zijn behoorlijk wat mensen tegenwoordig die hun foto’s delen op internet.
Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Maar let op! Voor je het weet loop je achter de feiten aan en zijn de kosten nog hoger als je niet snel genoeg instapt op een gedegen glasvezelnetwerk. Ik spreek uit ervaring."

 Joop Lankhaar en Albert Bos

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.