zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Biesboschmuseum heeft boeiende plannen met toegekende subside

18 november 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Vrijdag 15 november heeft Provinciale Staten van de provincie Noord Brabant de begroting voor 2014 goedgekeurd. In deze begroting is € 3 miljoen vrijgemaakt voor de uitbreiding en herinrichting van het Biesbosch Museum om daarmee het Biesbosch MuseumEiland te realiseren.

Het Biesbosch Museum grijpt de ontwikkelingen in de Biesbosch in het kader van het grootscheepse Rijkswaterstaat programma Ruimte voor de Rivier aan om zich te ontwikkelen tot het centrum van het Nationaal Park de Biesbosch. Door het doorstroombaar maken van de Noordwaard komt het museum op een eiland te liggen dat door twee bruggen met het omliggende land verbonden blijft.

In het bidbook wordt een inspirerend beeld geboden voor wat het MuseumEiland kan zijn voor de Biesbosch. Het museumEiland is voor de Biesbosch de plek van waaruit toeristen met dit prachtige cultuurlandschap en zijn geschiedenis kunnen kennismaken.

Het Biesbosch MuseumEiland
Het bestaande museumgebouw wordt uitgebreid met 1.000 m2. Op de begane grond van het gebouw ontstaat ruimte voor een goede ontvangst van bezoekers, met een horecavoorziening, een bezoekerscentrum en een servicepunt van het VVV Altena. Voor de huidige museale presentatie wordt een nieuwe opzet ontwikkeld, die aansprekend is voor het hedendaagse publiek.

Op de eerste verdieping wordt de kantoorruimte uitgebreid. Staatsbosbeheer en het Parkschap Het Nationaal Park de Biesbosch gaan kantoor houden in het museumgebouw. De synergie tussen deze organisaties en het museum biedt tal van mogelijkheden om het Biesbosch MuseumEiland als fysieke en mentale poort van de Biesbosch op interessante wijze te programmeren.

Zoetwatergetijdenpark en kunst
Op het zuidwestelijke deel van het eiland wordt een zoetwatergetijdenpark ingericht. Het eiland wordt vergraven tot een ondiepe kreek omringd door een ‘dijk’ met een verhard pad. Het pad ligt op 2 meter +NAP. Het biedt zicht op het eiland dat onder invloed van de wisselende waterstanden telkens van gedaante verandert.

Werkgelegenheid
Op korte termijn wordt er werkgelegenheid geschapen in verband met de bouwwerkzaamheden [op basis van kerncijfers ingeschat op ca. 70 manjaar]. Voor en tijdens de bouw biedt het project extra banen in de bouwsector en bedrijven die zich richten op de inrichting van gebouw, omgeving, eiland en expositie.
Door nog tijdens de werkzaamheden voor de Noordwaard werk-met-werk te maken ontstaan er mogelijkheden voor sponsoring en cofinanciering, waardoor de fysieke [ver]bouw van het museum ook doorgang kan vinden. Na opening wordt een verdubbeling van de aantallen betalende bezoekers verwacht, plus nog een groot aantal bezoekers die alleen van de informatievoorziening en natuurpoortfunctie gebruik maken. Dit levert direct ca. 20-25 arbeidsplaatsen op, waarvan 10 fte in dienst van de Stichting Biesbosch MuseumEiland en de overige gekoppeld aan aanverwante activiteiten [horeca, gidsen, excursies, vaartochten, boot- en fietsverhuur, [landschaps]kunst in en om het museum].

Het plan biedt kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt [beheer en exploitatie, gidsen e.d., leer-werkplaatsen tijdens de bouwfase]. Er is ook reeds een intensieve samenwerking met NHTV en Fontys Hogeschool t.b.v. stageplaatsen, die met het nieuwe plan verder kan worden uitgebouwd. Indirect zal het plan vanwege de toegenomen bezoekersstroom ook een gunstig effect hebben op de werkgelegenheid in met name de vrijetijdseconomie [verblijfs- en dagrecreatie] en horeca en detailhandel in een brede schil rondom het Nationaal Park.

Verheugd
De voorzitter van de Stichting Biesbosch Museum, Douwe Altena is zeer verheugd met het door de provincie genomen besluit. Dit geeft de kans om in het Nationale Park een uniek project te gaan realiseren. Daarbij zal naast verleden, heden en toekomst ook de belangrijke rol van de Biesbosch op het gebied van waterbeheer en waterhuishouding belicht worden.

De totale kosten van het project bedragen € 6 mln. De provinciale bijdrage brengt de dekking op 70%. Dit biedt een basis voor het binnenhalen van aanvullende financiering via sponsoring, cofinanciering, werk-met-werk. Allereerst zullen de ontbrekende gelden aangetrokken moeten worden. Bijdragen via sponsoring of werk-met-werk door bedrijven en andere partners [Evides, Rijkswaterstaat, waterschappen] is kansrijk, gelet op de uitstraling en exposure e.d. van het plan, en zeker wanneer het plan voor afronding van het werk in de Noordwaard uitgevoerd kan worden.

Wanneer in het voorjaar van 2015 het Biesbosch MuseumEiland geopend zal worden beschikt Werkendam, Het Land van Heusden en Altena en Brabant over een unieke beleving die zijn weerga niet kent in Europa.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.