vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

SOOLvA betreurt verkeerde beeldvorming en zet zaken recht

6 november 2013 (door WerkendamNet)

SLEEUWIJK - Op maandag 4 november werd bekend dat Albert Renders als SOOLvA-directeur is gestopt.  In reactie op publicaties in diverse media over de regionale scholenvereniging heeft het bestuur behoefte aan een inhoudelijke reactie omdat het in de publicaties geschetste beeld niet beantwoord aan de werkelijkheid. Aldus het bestuur dat een uitvoerig persbericht uitgeeft wat integraal geplaatst wordt.

'Afgelopen zaterdag vernam het bestuur via diverse media dat raadsleden van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem zich ernstige zorgen maken over het uitblijven van de begroting 2013. Het bestuur begrijpt deze onvrede niet helemaal, temeer daar afgelopen maand de begroting reeds is ingediend bij de gemeenten en dus door de raden behandeld kan worden.

Uiteraard had het bestuur graag gezien dat de begroting 2013 sneller behandeld had kunnen worden. Maar dit was vanwege eerder door de gemeenten genomen besluiten niet mogelijk. Immers, afgelopen voorjaar is naar aanleiding van de financiële resultaten 2011, in overleg met het bestuur, door de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem besloten een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de SOOLvA. Dit onderzoek is uitgevoerd door het bureau Deloitte. In dat licht is de behandeling van de begroting 2013 door de gemeenten toen opgeschort tot juni 2013. Om de voortgang van werkzaamheden van de SOOLvA te kunnen garanderen, heeft het bestuur van de wethouders mandaat gekregen om de normale uitgaven te kunnen blijven doen.

De behandeling van de SOOLvA begroting 2013 afgelopen juni in de gemeenteraden, heeft er toe geleid dat er aanpassingen in de begroting moesten plaatsvinden. In overleg met de wethouders is vervolgens besloten dat de begroting 2013 aangepast diende te worden aan onder andere het meerjarenbeleidsplan.  Het bestuur heeft met de wethouders afgesproken dat deze werkzaamheden eind september gepresenteerd zouden worden. Dit is gebeurd. Hierna heeft de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van de SOOLvA positief ingestemd met de begroting 2013 en zijn de benodigde stukken afgelopen maand ingediend bij de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Geheel binnen de afgesproken termijn. Het bestuur begrijpt dan ook niet waarom raadsleden in de media uitspraken doen over het ontbreken van een begroting, terwijl deze binnen de afgesproken tijd is ingediend bij de gemeenten.

Adviesrapport Sheikkariem en Vos
Afgelopen zomer vernam het bestuur dat de Aalburgse raadsleden Sheikkarim en Vos een onderzoek zouden gaan doen naar uittreding van de gemeente Aalburg uit de SOOLvA. Vrijdag 1 november las het bestuur in de media dat er een presentatie had plaatsgevonden van het onderzoek van de Aalburgse raadsleden Sheikkarim en Vos. Het bestuur is op geen enkele wijze gekend of geraadpleegd bij het onderzoek. Natuurlijk betreurt het bestuur het feit dat de gemeenteraad van Aalburg heeft besloten te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om uit de SOOLvA te stappen. In 2009 waren er een aantal uitstekende redenen om de openbare basisscholen in Aalburg, Werkendam en Woudrichem te fuseren tot een groter geheel. En die zelfde redenen zijn er nog steeds. Iets wat overigens door de onderzoekers in het adviesrapport bevestigd wordt.

Het bestuur heeft inmiddels voornoemd rapport van de gemeente Aalburg ontvangen en bestudeerd. Volgens het bestuur is het op grond van de SOOLvA statuten en de bestaande wetgeving niet mogelijk dat de gemeente Aalburg eenzijdig beslissingen kan nemen voor òf over de SOOLvA. In de statuten staat duidelijk dat alleen gezamenlijke besluiten van de gemeenteraden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem rechtsgeldig kunnen zijn. 

Uiteraard bestaat de wettelijke mogelijkheid voor de gemeentes scholen terug te nemen. Daarbij moet volgens de wet dan sprake zijn van ernstige taakverwaarlozing of handelen in strijd met de wet. Zaken die binnen de SOOLvA absoluut niet aan de orde zijn. Indien noodzakelijk is het bestuur bereid dit door de rechter te laten toetsen.

Negatief nieuws
Uiteraard betreurt het bestuur het enorm dat het openbaar onderwijs in het Land van Heusden en Altena steeds negatief in het nieuws komt of wordt gebracht. Zeker in het licht van waar het het bestuur (ook als betrokken ouders) om te doen is. En dat is het best mogelijke onderwijs bieden wat mogelijk is voor de kinderen. Dat het bestuur daar in slaagt mag blijken uit de onderzoeken van de Universiteit Maastricht die recent zijn gepubliceerd. Hieruit blijkt dat alle SOOLvA scholen betere onderwijsprestaties leveren dan voor de oprichting van de SOOLvA. De negen basisscholen die zijn aangesloten bij de SOOLvA halen een gemiddelde van 7,5. Een cijfer ruim boven het landelijk gemiddelde van 6,9. Daarnaast komen drie SOOLvA scholen voor in de top vijf van beste scholen in de regio.

Een resultaat dat het bestuur in de toekomst wil evenaren en waar mogelijk nog verbeteren. Het bestuur hoopt daar samen met haar toekomstige nieuwe directeur de juiste stappen in te kunnen zetten. Op dit moment is het bestuur in gesprek met een kandidaat directeur. Er zal op zeer korte termijn een kennismakingsgesprek plaatsvinden met de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. Is de uitkomst van dat gesprek positief, dan kan de nieuwe algemeen directeur snel aan de slag.'

Lees ook de column van Cock Dorsman op Aalburg.net

Lees meer over:

Soolva persbericht
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.