zaterdag 22 januari 2022

Alles over Altena

Grond Oude Doorn afgevoerd

23 oktober 2013 (door WoudrichemNet)

ALMKERK - Vanaf maandag 28 oktober start Waterschap Rivierenland met het afvoeren van een grote hoeveelheid grond uit de polder Oude Doorn ten noorden van Almkerk.

Het waterschap is op die plaats druk bezig met de aanleg van natuurvriendelijke oevers en vlakvormige waterberging. Deze waterberging zorgt ervoor dat inwoners in Almkerk en omgeving droge voeten houden. De verwachting is dat het afvoeren van de grond ongeveer vijf weken zal duren. In die periode is er rondom de polder Oude Doorn meer vrachtverkeer aanwezig op de weg dan normaal. De grond wordt hergebruikt in een dijkversterkingsproject van Waterschap Brabantse Delta.
 
Natuurvriendelijk
Totaal gaat het waterschap 3,5 ha waterberging aanleggen, onder andere door bestaande sloten te verbreden met 60 meter. De oevers worden natuurvriendelijk aangelegd, dat wil zeggen met een flauw aflopende oever die goede omstandigheden schept voor veel verschillende soorten (water)planten. Dit draagt bij aan een verdere verbetering van de waterkwaliteit en een gezond leefmilieu in en bij het water.
 
Bijzonder is dat in het ontwerp ook rekening is gehouden met de cultuurhistorische waarde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De polder Oude Doorn maakt onderdeel uit van de ‘inundatievelden' ten zuiden van fort Altena. In dit gebied willen we de openheid van het landschap behouden. Door de forse breedte van de waterpartijen wordt het water in de polder ook vanaf de Provincialeweg Noord bij Uppel beter zichtbaar.
 
Verbetering van de waterkwaliteit in de polder Oude Doorn draagt bij aan een vitaal, mooi en schoon land voor alle inwoners en bezoekers. Europa, Provincie Noord-Brabant en de gemeente Woudrichem maken dit project mede mogelijk.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.