donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

De Stroming plaatst eerste zonnepanelen op Het Baken

18 oktober 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De Stroming, de vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs in Altena, begint vandaag met de montage van haar eerste zonne-energie-installatie op basisschool Het Baken in Werkendam. Deze installatie bestaat uit 128 zonnepanelen gekocht via Duurzame Energie coöperatie Altena Biesbosch U.A. (DEcAB). Het opwekken van eigen zonne-energie gaat deel uitmaken van het lesprogramma van de scholengemeenschap.

De zonne-energie-installatie wordt geïnstalleerd op de zuidwest georiënteerde daken van PCBS Het Baken. De duurzaam opgewekte energie wordt gebruikt voor de vier aardwarmtepompen in de school. Van Ooijen, directeur van Het Baken: “Onze school heeft een mooi schuin dak op de zuidzijde, dat zich zeer goed leent voor zonnepanelen. Door de zonne-energie-installatie te koppelen aan onze warmtepompen verwachten we optimaal van de opbrengst te profiteren en een rendement van 50 procent te behalen. Dat is natuurlijk een heel mooi percentage.”

Het Baken is de eerste school die overstapt op zonne-energie, maar De Stroming is ook van plan om zonnepanelen op de daken van De Sprankel in Dussen en ’t Kompas in Werkendam te installeren. “Als school vinden we het belangrijk kinderen mee te geven hoe je bewust omgaat met de maatschappij en het milieu. Door te kiezen voor duurzame energie vervullen wij ook een voorbeeldfunctie. Aangezien de huidige prijs van zonnepanelen gunstig is en deze investering een aanzienlijke kostenbesparing oplevert, bleek nu het geschikte moment te zijn om in zonnepanelen te investeren”, aldus Van Ooijen.

Opsteker
Voor DEcAB is de plaatsing van zonnepanelen op Het Baken een mooie opsteker. “Onze coöperatie wil in Altena Biesbosch een omslag bewerkstelligen als het gaat om het gebruik en de productie van duurzame energie. Wat is er dan mooier dan zonnepanelen te plaatsen op een school?  Dit geeft een prachtig signaal af naar de kinderen en hun ouders. Door het opstellen van de businesscase  en verzorgen van het lespakket hebben we als DEcAB toegevoegde waarde kunnen leveren voor De Stroming”, aldus Cees de Bas, voorzitter van DEcAB.

De WVI, de Werkendamse Verwarmings Industrie, zorgt voor de koppeling van de energie- en verwarmingsinstallatie en sponsort de school met een verbruiksinformatiepaneel. Hiermee is het voor iedereen in de school zichtbaar hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt en verbruikt. Op deze manier worden zonne-energie en duurzaamheid op een speelse manier concreet gemaakt voor de leerlingen. De kinderen in de hogere klassen gaan nog dit jaar aan de slag met een lespakket over zonne-energie. (Foto De Stroming: de kinderen slaan de werkzaamheden gade.)

Lees meer over:

zonnepanelen school DEcAB stroming
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.