donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Eerste exemplaar bidbook Biesbosch Museumeiland uitgereikt

4 oktober 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Op 13 september heeft de voorzitter van de Stichting Biesbosch Museum, Douwe Altena, aan de gedeputeerde van Ecologie en Handhaving van de Provincie Noord Brabant, Johan van den Hout, het eerste exemplaar uitgereikt van het Bidbook Biesbosch MuseumEiland.

Deze uitreiking vond plaats nadat eerst de architect Marco Vermeulen een toelichting had gegeven op de plannen. Hij is in de plannen creatief omgegaan met het huidige gebouw en de bouwstijl. Het nieuwe gebouw heeft een strakkere stijl, met veel glas en is ecologisch verantwoord. Rijn en Maas komen op de plaats van de Biesbosch samen. Reden dus om op deze plaats een plek te creëren waar de Nederlandse delta wordt uitgelicht. Het nieuwe eiland wordt de plek om de Biesbosch te gaan verkennen. Het MuseumEiland wordt door twee bruggen met het vaste land verbonden. Naast de upgrading van het museum gaat er gewerkt worden aan inrichting van een deel van het eiland met kreken, een gebied wat onderhevig is aan een kunstmatige getijdenwerking. Niet alleen speelplek, maar ook een schaalmodel met uitleg over water en waterbeheer. In de op de verdieping te realiseren kantoren worden Parkschap Nationaal Park De Biesbosch Staatsbosbeheer en het Museum gehuisvest.

Visitekaartje
Na Vermeulen kreeg Dick Verheijen, directeur van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch het woord. Hij stelde dat het MuseumEiland het visitekaartje van de Biesbosch moet worden. Hij vroeg zich af waarom het er nog niet staat. 'Het plan heeft de kracht, ambitie en uitstraling; hebben we zitten slapen of wilden we de potentie van het gebied niet zien? Of hadden we het idee dat de Biesbosch zichzelf wel bedruipt?'

De kosten van het totale project Biesbosch MuseumEiland zijn begroot op 6 miljoen euro. Een deel van dat bedrag is al binnen / toegezegd. Voor het resterende bedrag zal in de komende maanden dekking gezocht moeten worden. Gedeputeerde Ruud van Heugten van Noord Brabant heeft namens het College van Gedeputeerde Staten in zijn begroting voor 2014 die 27 september gepresenteerd werd 3 miljoen euro uitgetrokken voor het Biesbosch MuseumEiland. Provinciale Staten beslist op 15 november a.s. of dit voorstel aangenomen wordt.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.