vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Progressief Altena organiseert geslaagd Politiek Café

30 september 2013 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Maandagavond 23 september hield Progressief Altena (PA) haar eerste Politiek Café. Thema van de avond was ‘Een gemeente zonder gemeentehuis’. In de Teerkamer in Woudrichem verzamelden zich een vijftigtal geïnteresseerden. Op de partijsite doet PA verslag.

'Na een korte introductie door presentator. en Progressief Altena-voorzitter, Paula Jorritsma, bracht bestuurslid Herman van Krieken de discussie in beweging door het concept van het werken zonder gemeentehuis te introduceren. Juist in een tijd waarin de gemeente weer dicht bij haar burgers en bedrijven moet zijn en juist in een tijd waarin flexwerken steeds makkelijker wordt, zou het van weinig visie getuigen om angstvallig vast te houden aan het concept ‘gemeentehuis’ zoals dat nu in de drie Altenagemeenten bestaat. Een sprekend voorbeeld van een gemeente zonder gemeentehuis is de gemeente Molenwaard in de Alblasserwaard. Daar wordt toegewerkt naar een situatie zonder gemeentehuis en de eerste ervaringen bij onze Noorderburen zijn positief.

Bereikbaar
Tijdens de discussie kwamen de voor- en nadelen van het werken zonder gemeentehuis aan bod. Zo vroeg een van de gasten zich af of de gemeenteambtenaren nog wel bereikbaar zouden zijn. En blijft de dienstverlening ook toegankelijk voor digibeten wanneer een centrale balie verdwijnt? En hoe moet gecontroleerd worden  of de medewerkers van de gemeenten lang genoeg werken? Tegelijkertijd verwachtten de aanwezigen ook veel van het midden in de samenleving staan van de gemeenteambtenaren wanneer zij meer de kernen in zullen trekken.

Aan bod kwam tevens een experiment dat de Rotterdamse deelgemeente Overschie onlangs hield. Onder de naam MZK (Maand Zonder Kantoor) heeft Overschie een maand lang de deuren dicht gehouden voor bezoekers en ambtenaren. De ambtenaren werkten thuis of ter plaatse en de bezoekers werden thuis bezocht of op andere locaties geholpen. De evaluatie geeft aan dat er – mits er genoeg aandacht is voor de ondersteuning vanuit ICT – veel voordelen kleven aan het werken zonder gemeentehuis.
Tenslotte bracht Joost Kant in dat het uiteindelijk altijd gaat om de mensen. Zowel de mensen voor wie de gemeente er moet zijn, als voor de mensen die er mogen werken. En dan kan in de visie van Progressief Altena het werken zonder centraal gemeentehuis wel eens een grote stap voorwaarts zijn.'

Data
In navolging op een geslaagd Politiek Café onlangs in De Teerkamer in Woudrichem lanceert Progressief Altena alvast drie nieuwe data met drie onderwerpen op een passende lokatie.

    Politiek Café over Wonen – Wapen van Emmickhoven Almkerk 14 oktober 20:00 uur
    Politiek Café over Zorg – Wijkestein Wijk en Aalburg 11 november 20:00 uur
    Jongerencafé over Jeugdwerkloosheid – Xinix Nieuwendijk 21 november 20:00 uur

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.