zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Woudrichem geeft kunstopdracht Gedenkpunt verzamelgraven uit

28 september 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Op de gemeentelijke begraafplaatsen van Andel, Rijswijk en Woudrichem zijn verzamelgraven. Dat zijn graven waarin overblijfselen begraven worden van oude graven waarvan de grafrechten zijn verlopen. De gemeente Woudrichem wil deze verzamelgraven voorzien van een waardig grafmonument, waar men in alle rust kan gedenken.

Er zijn in de gemeente drie verzamelgraven: op de gemeentelijke begraafplaats te Andel,op de gemeentelijke begraafplaats te Rijswijk,op de gemeentelijke begraafplaats te Woudrichem.

Opdracht
Het doel van deze opdracht is dat op de begraafplaatsen een ingetogen en centraal gedenkpunt gerealiseerd wordt waar nabestaanden zich in alle rust kunnen terugtrekken om te gedenken. Het op te richten gedenkpunt is plaatsvervangend bedoeld voor de individuele graven, die niet meer herkenbaar op de begraafplaats aanwezig zijn. Het gedenkpunt hoeft niet precies op de plaats van het verzamelgraf te komen. Het gaat erom dat gelegenheid geboden wordt om te gedenken.

De kunstenaar moet bij deze kunstopdracht de volgende criteria in acht nemen:
  • Kernwoorden zijn: ingetogen, emotie, herinnering, verleden, heden en toekomst
  • De locatie van de gedenkplaats met het kunstwerk hoeft niet precies overeen te komen met de locatie van het verzamelgraf.  De kunstenaar heeft de vrijheid om een locatie aan te wijzen waar de gedenkplaats en het kunstwerk het best tot hun recht komen.  De ruimte moet wel beschikbaar en toegankelijk  zijn. De gemeente heeft hierin een doorslaggevende stem en de eindregie ligt bij de gemeente.
  • Op het verzamelgraf mag iets gerealiseerd worden dat verwijst naar de gedenkplaats en het kunstwerk. Dit is onderdeel van de opdracht
  •  De kunstenaar is vrij om met een algemene tekst of spreuk te werken. Of juist niet.
  • Het kunstwerk en de locatie moeten duurzaam worden ingericht.
  • Het kunstwerk en de locatie moeten onderhoudsarm  zijn.
  • Het kunstwerk moet passen bij de uitstraling van de begraafplaats.
  • Het is geen voorwaarde dat op de drie gemeentelijke begraafplaatsen hetzelfde kunstwerk wordt geplaatst. Samenhang tussen de verschillende kunstwerken is gewenst

Procedure
Geïnteresseerde kunstenaars worden verzocht om documentatie van eerder gerealiseerde opdrachten en vrij werk in te sturen, alsmede een bondige motivatie voor deze opdracht.  Deze documentatie dient uiterlijk 25 oktober in ons bezit te zijn. Er wordt ingeschreven voor alle drie de begraafplaatsen.

Er is een kunstcommissie ingesteld die aan de hand van de inzendingen minimaal twee kunstenaars selecteert voor het maken van een schetsontwerp. De geselecteerde kunstenaars worden nader geïnformeerd over de wijze waarop één kunstenaar wordt geselecteerd voor het definitieve ontwerp.

Budget
Het beschikbare budget is € 7.500. Aan de kunstenaars  die worden gevraagd een schetsontwerp in te dienen wordt een vergoeding toegekend van € 500,00. Het resterende bedrag a € 6.500 is ten behoeve van de realisatie van de kunstwerken en is inclusief een honorarium voor de kunstenaar.

Eventuele vragen kunnen tot 23 oktober 2013 gesteld worden aan Annemarie de Stigter via email astigter@woudrichem.nl.

Uw inzending (die uiterlijk 26 oktober 2013 binnen moet zijn) kunt u sturen naar: Kunstcommissie verzamelgraven. Postbus 6. 4285 ZG Woudrichem

 

Lees meer over:

kunst verzamelgraven
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.