vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

Er ligt weer modder op de weg

26 september 2013 (door WerkendamNet)

ALTENA - Modder op de weg = gevaar op de weg. Deze slogan zal velen bekend in de oren klinken. Maar voor wie het kwijt is... Het oogstseizoen is weer in volle gang. Dit betekent naast hard werken voor de landbouwers, ook een periode van mogelijke overlast voor omwonenden en weggebruikers rondom boerderijen en landbouwpercelen.

Vooral wanneer agrariërs hun oogst via de openbare weg moeten vervoeren, kunnen er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan door grond die van landbouwvoertuigen afkomt.

Al enkele jaren staan waarschuwingsborden langs de wegen om weggebruikers te attenderen op het risico van modder op de weg vanwege oogstwerkzaamheden. Om de gevolgen en de overlast zo beperkt mogelijk te houden heeft de gemeente een aantal afspraken opgesteld:

De landbouwer, transporteur en loonwerker:

  • Direct voor de werkzaamheden worden waarschuwingsborden geplaatst om overige weggebruikers te informeren over het risico van modder op de rijweg, deze borden kunt u bestellen bij uw gemeente
  • Tijdens de werkzaamheden wordt het wegdek zo goed mogelijk schoongehouden
  • Het is niet de bedoeling dat zwaar landbouwverkeer door de bermen rijdt om de banden moddervrij te maken
  • Na de werkzaamheden wordt het wegdek en de bermen schoongemaakt en moeten de waarschuwingsborden verwijderd worden.

De andere weggebruikers:

  • In de oogstperiode september-december rijden er meer landbouwvoertuigen op de openbare weg. Breng begrip op voor de boeren die hun oogst moeten binnenhalen en houd rekening met extra verkeershinder. Hoffelijkheid op de weg kan wonderen doen.
  • Houd rekening met besmeurde wegen en pas uw snelheid aan!
  • Houd ook rekening met het feit dat boeren bezig kunnen zijn met het schoonmaken van de weg. Rijd de werkzaamheden stapvoets voorbij.
  • Weet ook dat na een droge periode bij regen vuil los kan komen en voor gladheid kan zorgen, ook al wordt op dat moment niet geoogst in de buurt.

Controle
De politie, de BOA’s en gemeenten controleren op het plaatsen van waarschuwingsborden bij besmeurde wegen en op het reinigen van de wegen. Gemeente Werkednam laat nog weten: "Als iedereen doet wat gedaan moet worden, kunnen we samen de wegen veilig houden."

Lees meer over:

Altena Landbouw modder oogst
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.