vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Aalburg houdt vast aan flexibel netwerkmodel en gaat praten met de buren

25 september 2013 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - De Aalburgse raads besloot in april het flexibel netwerkmodel verder te onderzoeken. Een voorstel van het college werd behandeld in de raadsvergadering gisteravond, 24 september. Twee weken geleden bracht gedeputeerde Pauli een bezoek aan Aalburg en sprak over bestuurskracht. Naar aanleiding hiervan volgde opnieuw een debat in de Aalburgse raad over samenwerking/fusie met de buurgemeenten . Een meerderheid houdt vast aan het flexibel netwerkmodel. De lokale ChristenUnie reageert daarop.

'ChristenUnie Aalburg vindt het belangrijk dat Aalburg haar taken rond zorg, voorzieningen en financieel beleid goed kan uitvoeren. Nu en in de toekomst. Op korte termijn is dit door verstandig beleid zelfstandig nog mogelijk. Echter zijn wij er van overtuigd dat een bestuurlijke fusie met Werkendam en Woudrichem ervoor zal zorgen dat wij ook in de toekomst alle taken goed kunnen blijven uitvoeren. Daarom vinden wij het belangrijk dat een bestuurlijke fusie onderzocht wordt. Wij moeten als Aalburg op basis van goede informatie keuzes maken voor de toekomst. Gedeputeerde Pauli van provincie Brabant deed twee weken geleden ook een oproep aan de raad om een bestuurlijke fusie te onderzoeken.

Een meerderheid van de raad (SGP, BAB, VVD, A.A.) wil dit echter niet verder onderzoeken en kiest voor zowel de korte als lange termijn voor het Flexibel netwerkmodel. CDA, Ideaalburg, ChristenUnie en PVDA willen wel een bestuurlijke fusie onderzoeken. Een voorstel hiertoe werd met 7 voor en 8 tegen verworpen.

Aalburg moet informatie blijven verzamelen over de eigen organisatie. Belangrijke vragen daarbij zijn; Waar liggen knelpunten en verbeterpunten? Wat komt er af op de gemeente en kan de gemeente die taken uitvoeren? Omdat wij vinden dat Aalburg haar informatie op orde moet hebben steunen wij een motie van de BAB om dit te onderzoeken. Voor de BAB ging het te ver om hier het model van bestuurlijke fusie aan te koppelen, maar de BAB wil wel de informatie over de eigen organisatie helder krijgen. Het voorstel kreeg na enkele aanpassingen steun van alle partijen met uitzondering van de PVDA.'

Motie
Een motie van de SGP om opnieuw in gesprek te gaan met de raden van Woudrichem en Werkendam kreeg steun van BAB, ChristenUnie, VVD, A.A. en Ideaalburg en werd met 11-4 aangenomen. CDA en PVDA stemden tegen.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.