maandag 29 november 2021

Alles over Altena

En toen belde de bank...

21 september 2013 (door WerkendamNet)

ALTENA - Internetcriminelen doen er alles aan om uw beveiligingscodes te ontfutselen. Beveiligingscodes zijn bijvoorbeeld uw pincode, toegangscodes en dergrelijke.

Iemand belt u en doet zich voor als medewerker van de bank. Hij of zij is zogenaamd van de afdeling veiligheid en wil uw  CODES checken. Uw pincode vragen ze natuurlijk niet. Deze code mag u immers nooit zomaar geven. En dat kan natuurlijk geen kwaad, zo wordt verteld. Dit is een van de vele voorbeelden van hoe een crimineel u kan bellen en misleiden.

Wat is er aan de hand?

Bij phishing hebben slachtoffers vaak eerst een valse e-mail gekregen en daarna persoonlijke gegevens ingevuld. Op deze manier kan de crimineel aan de telefoon bijvoorbeeld uw rekeningnummer en geboortedatum opnoemen. U krijgt dan de indruk dat het om een echte bankmedewerker gaat. Wie anders kan deze gegevens zomaar vertellen? Tijdens het telefoongesprek zit de crimineel achter de computer en vult uw rekeningnummer en pasnummer in. Met de door u afgegeven I-code heeft hij dan toegang tot uw Rabo Internetbankieren.

De bank belt nooit over veiligheidszaken.

Rabobank Altena laat weten: 'Wij zullen nooit contact met u opnemen over veiligheidszaken. Vertrouwt u het telefoontje niet? Vraag dan gerust de naam van de medewerker en bel de bank terug op het nummer dat u kent of dat u hier kunt vinden.' Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere partijen die u telefonisch benaderen. Geef criminelen geen kans, geef dus nooit uw beveiligingscodes!
 

Lees meer over:

Altena Rabobank pishing
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.