vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Biesboschmuseum ondergaat prestigieuze verbouwing

17 september 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De verbouwing van het huidige Biesbosch Museum naar het nieuwe Museumeiland gaat 6 miljoen euro kosten. Een deel van dat bedrag is al binnen. In de komende maanden moet er dekking voor ruim 4 miljoen euro worden gevonden. In deze tijden geen gemakkelijke opgave.

Na het openingswoord door Peter van Beek, directeur van het Biesbosch Museum, krijgt architect Marco Vermeulen de ruimte om zijn plannen toe te lichten. 'Maas en Rijn komen op deze plek samen. Het is een dynamisch gebied, dat eeuwenlang onder invloed van het water staat. Door de transformatie van het Biesbosch Museum wordt het gebied in de Nederlandse delta onder een vergrootglas gelegd.' Vermeulen ondersteunt zijn betoog met boeiende beelden. Van een Museumeiland met bruggen, groene daken en ruimtes met veel glas. Verder komen er een Museumtuin, uitgebreide horeca, receptie, dakkapellen en een toegang tot de kantoren van de medewerkers van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, Staatsbosbeheer en het Biesbosch Museum. 'Verder gaat de stofkam door de diorama's om bepaalde thema's op een eigentijdse manier te vertellen' aldus Vermeulen.

Bidbook
Na Vermeulen krijgt Dick Verheijen, directeur van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, het woord. Hij houdt een wervend betoog waarin hij zich afvraagt waarom het 'nieuwe' Biesbosch Museum er eigenlijk nog niet staat.'Zijn we ingedut of zijn we gewoon vergeten? Of heerst er de gedachte dat die Biesbosch zich zelf toch wel bedruipt? De plannen worden op een toplocatie uitgevoerd om topnatuur op wat voor manier dan ook te ervaren.' Verheijen vond het ook niet zo erg dat het vorige plan in de prullenbak belandde. 'Het vernieuwde plan heeft immers veel meer allure.' Douwe Altena, voorzitter van de Stichting Biesbosch Museum, sluit het officiële gedeelte af met de aanbieding van het bidbook aan Johan van den Hout, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant. (Boswachter Van der Neut)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.