vrijdag 12 augustus 2022

Alles over Altena

Martine Bijl neemt afscheid van HAK

17 september 2013 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - Martine Bijl neemt afscheid van HAK met passende troonrede. Koningin van de Hollandse groenten legt na 27 jaar het bijltje erbij neer

Na bijna drie decennia het gezicht te zijn geweest van groentefabrikant HAK doet Martine Bijl afstand van haar troon en legt zij, aldus Martine zelf, het spreekwoordelijke bijltje erbij neer. In haar laatste troonrede neemt de koningin van het Land op Prinsjesdag, in haar laatste TV-commercial voor HAK, waardig afscheid. Martine Bijl was bijna altijd vanachter haar tafel in het land, tussen de groenten van HAK, in meer dan veertig TV-commercials te zien. En vrijwel altijd vergezeld door meneer De Haan.
 
Met een gepaste laatste opening ‘Weilandgenoten……’ zet zij dinsdag 17 september, op prime time, vanaf 19.40 uur op Nederland 1,2 en 3 en op RTL 4,5, 7 en 8 nog eenmaal de toon in haar allerlaatste TV-commercial voor HAK. De troonrede heeft alles in zich wat de spotjes voor de groentefabrikant uit Giessen zo uniek maakten: tekstuele spitsvondigheden, humor, zelfspot en stijlvolle eenvoud. In totaal sleepten HAK en haar reclamemakers  tientallen prijzen in de wacht met Martine in de hoofdrol.
 
Dankbaar
"We zijn Martine zeer dankbaar”, zegt marketingdirecteur Nicole Freid. “Zij heeft er mede aan bijgedragen dat HAK als A-merk een icoon is geworden en een vaste plek heeft gekregen op ons bord met Hollands eten”. De HAK-campagne, één van de langstlopende in de Nederlandse commercialgeschiedenis, was uniek doordat er op een andere manier over groenten werd gesproken dan Nederland gewend was. “Dat illustreerde bijvoorbeeld de doperwt die voor het raam wilde zitten in één van de commercials. Martine paste 1-op-1 bij HAK: natuurlijk, nuchter en oprecht. Zij wist Nederland perfect uit te leggen dat onze groenten vers van het land komen en zonder conserveringsmiddelen de pot in gaan. Door haar is Nederland in de loop der jaren meer vers verwerkte HAK-groenten gaan eten.”
 
HAK vroeg Martine in 2006, na een afwezigheid van vier jaar terug te keren in de TV-commercials en met succes. In de periode 2006-2013 volgden nog tienspots. Hoe de nieuwe merkcampagne, die eind september van start zal gaan, eruit gaat zien laat HAK nog in het midden. “We maken dat volgende week bekend”, aldus Freid.

Lees meer over:

Giessen hak martine bijl
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.