woensdag 10 augustus 2022

Alles over Altena

Noodwoning Meeuwen binnenkort geopend

9 september 2013 (door AalburgNet)

 

MEEUWEN - Op 12 december 2012 vond een spectaculair transport plaats in Meeuwen. Onder grote belangstelling werd de noodwoning aan de Meeuwensedijk verplaatst naar een plek bij de Witte Molen aan de noordzijde van de Provincialeweg. Hiermee werd het doel van de stichting Behoud Meeuwense Noodwoning werkelijkheid: het behoud van een monument dat herinnert aan de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw in de jaren na de bevrijding.

Begin november kwamen de geallieerde troepen tot stilstand voor de Bergsche Maas. Meeuwen en de naastgelegen dorpen werden voortdurend beschoten en de bevolking moest evacueren. De evacués troffen bij hun terugkeer een nagenoeg verwoest dorp aan. In ijltempo werden noodwoningen neergezet. Anton Schilders en zijn moeder waren de eersten die in december 1945 in een noodwoning konden gaan wonen. Anton: ‘Nadat we in het laatste oorlogsjaar moesten evacueren naar Werkendam, zaten we met veel mensen in één huis. Wat waren we blij eindelijk weer op onszelf te zijn. In de wintertijd zat het ijs op de muur van de slaapkamer en als het hard vroor, werden je dekens hard. Maar je had in ieder geval een eigen plek, een wc, een keukentje, een kamer en een slaapkamer.

Restauratie
Deze noodwoning blijft nu bewaard, terwijl de meeste al lang zijn verdwenen. Het bestuur is er dankzij een enthousiaste groep vrijwilligers in geslaagd om de restauratie binnen een jaar af te ronden. Muren zijn opnieuw gemetseld en alles is nu goed geïsoleerd. Het interieur wordt helemaal teruggebracht naar zoals het eind jaren veertig eruitzag. Zo is het keukenblok gehaald uit een soortgelijke noodwoning, die inmiddels is afgebroken. Net zoals vroeger ligt om de noodwoning een grindpad om het opspatten van water tegen de muur te voorkomen. Veel inwoners hebben spullen geschonken voor het interieur.

Opening
Anton Schilders was erbij, toen ‘zijn noodwoning’ werd verplaatst. Hij hoopt ook de opening mee te maken op 18 september 2013.  Op die dag hoopt het bestuur van de stichting de noodwoning op feestelijke wijze te openen. Vanaf 15.00 uur zullen alle bedrijven en medewerkers die hebben bijgedragen aan de restauratie evenals de sponsoren daarvan getuige zijn. Er zal ook een gedicht worden onthuld. Na de opening is er gelegenheid om de noodwoning te bezichtigen, maar ook de weken daarna kunt u dat op zaterdagmiddag doen. U kunt contact opnemen met Leen Crielaard voor een bezoek op een ander tijdstip (tel. 351806,  leencrielaard@gmail.com). Hij wordt de beheerder van de noodwoning.

Verhalen
Na de opening is het boekje Verhalen rond het oorlogsfront. Tweede Wereldoorlog en wederopbouw in Meeuwen en omgeving voor € 10,- te koop. Het is geschreven door Cees de Gast en bevat verhalen van inwoners uit Meeuwen, Drongelen, Dussen, Eethen, Genderen, Wijk en Aalburg en Veen over wat zij hebben meegemaakt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met  de voorzitter Jan van Gelder (06-53247691) of met bestuurslid Cees de Gast (0416-352390).

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.