vrijdag 21 januari 2022

Alles over Altena

Liniepadfestival staat in de startblokken

9 september 2013 (door WerkendamNet)

SLEEUWIJK – Het tweede Liniepadfestival wordt gehouden op zaterdag 21 en zondag 22 september, het thema is groen & actief. Het wordt gehouden op fort Altena en langs een deel van het Liniepad. Bijzondere elementen zijn dit jaar de drijvende galerie, het wensenweb en de bunkerbieb. De opening van het festival is zaterdag om 11.00 uur als Marcel Vaandrager zijn gedicht over het Liniepad voordraagt.

De Zevenbansche boezem wordt tijdelijk omgetoverd tot een drijvende galerie waar tien kunstenaars hun werk tonen. Een wereldbol, ijsbeer, houten nimf, enkele schilderingen, een penseel, beelden en porseleinen appels drijven straks in het water langs het Liniepad. In de vogelobservatiepost langs het pad wordt een bunkerbieb ingericht als pop-up bibliotheek; mensen mogen hier gratis boeken meenemen. Bij de bunkerbieb komt Jan Soldaat langs die mijmert over de tijd dat militairen gelegerd waren in het gebied, maar ook tijd hadden om Plato te lezen zoals dienstplichtig militair Reinder Keijzer schrijft in brieven naar zijn vrouw aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Een tweede bunker wordt ingericht met keramiek van Adje van Herwijnen, Henny Bax, Elly Walraven en Ans Kremers. Bij het molenhuisje langs het pad worden beide dagen workshops Hollandse landschappen schilderen gehouden door Bert van den Bandt (inmiddels is een wachtlijst ontstaan voor de workshop). Zowel de Uitwijkse als Zandwijkse molen laten de wieken draaien en kunnen bezocht worden tijdens het festival.

Wensenweb
Bij de brug over de Zevenbansche boezem wordt een wensenweb gemaakt. Wandelaars mogen hier een wens inhangen, de eerste wens is van een bruidspaar dat trouwfoto’s maakt bij de Uitwijkse molen.

Op fort Altena is eveneens volop activiteit tijdens het Liniepadfestival. Zaterdag zingt Nederpopkoor A27, zondag is de muziek van Jolie Coeur en Altena’s Jazzband. Toneelgroep Yrros! Basterds verrast bezoekers met straattheater. Bezoekers kunnen met nachtburgemeester Piet Hartman op stap langs het Liniepad, de gidsen van het fort geven rondleidingen op het fort. In remise D exposeert Jaco Scholtz foto’s van onder andere het Liniepad en het boerenleven in Namibie en Altena. Zondagmiddag treedt cultuurgroep Forttreffelijk op.

Speurtocht
Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht op het fort, meebouwen aan het molenbos of luisteren naar het verhaal van Wimke van de watermolen (uit de onderwijsbundel van de Historische reeks). De brug van fort Altena wordt versierd met breiwerk van Stefanie van Wendel de Joode die vorig jaar het ontwerp voor de breibunker voor haar rekening nam.

Het Liniepadfestival wil bezoekers vooral laten genieten van de weidsheid van het landschap langs het Liniepad. Beleving van natuur, cultuur en erfgoed vormen de verbindende schakels tijdens het festival. Muziek, theater en landschapskunst rijgen zich aaneen als een kralensnoer van verhalen, dromen en gedichten. Laat je meevoeren op de stroom en geniet van de creativiteit die ontspruit aan het landschap. Soms mag je meedoen, soms mag je toekijken, maar altijd en overal mag je genieten van het landschap.

Lees meer over:

Sleeuwijk Liniepadfestival
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.