maandag 29 november 2021

Alles over Altena

Open Monumentendag wordt 'machtig prachtig'

9 september 2013 (door WoudrichemNet)

ALTENAREGIO - De aftrap van Open Monumentendag is woensdag 11 september om 20.00 uur met een erfgoedavond in de Teerkamer. Het thema dit jaar is ‘Macht en Pracht’ en Erfgoed Altena heeft ervoor gekozen bij het thema Macht aandacht te schenken aan de Oranjes. Het thema Pracht zoemt in op de restauratie van de vesting Woudrichem, die veertig jaar geleden begon.

Ton de Wit geeft in de Teerkamer een lezing over ‘Dynamiek in de zorg voor cultuurhistorie’. Tevens presenteren Johanna en Ferd van Roode hun website www.actumwoudrichem.nl waarin de resultaten van hun historisch onderzoek naar de vesting zijn terug te vinden. In de Teerkamer wordt eveneens de Acte van Altena overgedragen van de gemeente Werkendam aan de gemeente Aalburg. Te gast is tevens de nieuwe burgemeester Arie Noordergraaf. Uiteraard wordt tijdens deze avond zijn historische kennis over de gemeente Woudrichem getest door Erfgoed Altena. Tevens kunnen bezoekers kennis maken met de burgemeester. De presentatie van de avond is in handen van Paula Jorritsma.

Op 12 en 13 september worden de Open Monumentendag Klassendag gehouden. Ruim 500 leerlingen van scholen uit de regio krijgen in de vesting Woudrichem en op fort Giessen uitleg over de historie van de streek.

Op de Open Monumentendagen op 14 en 15 september is in de Veste een speciale expositie ‘Geveltjes kijken’ ingericht. Bewoners van de Lemmenskamp van de schildersgroep de Natte Kwast en kinderen hebben in de voorbije maanden de geveltjes van de Kerkstraat en de Hoogstraat ingekleurd. Stadsgidsen geven om 13.00 en 15.00 uur een rondleiding langs bijzondere gevels in de vesting. Tevens kan de toren van de Martinuskerk beklommen worden. De Martinuskerk en de RK kerk zijn geopend.

Expo en meer...
In Werkendam wordt zaterdag in het Andries Visserhuis een expositie gehouden van foto’s van bezoeken van de Koninklijke familie aan Werkendam; ook de Oudheidkamer van Grietje Post met haar Oranjecollectie is open. In de bibliotheek Aalburg is de gehele maand september de expositie van e oranjeverzameling van  Klaasje Fluit-van Antwerpen te zien. Daar is tevens de Oranje fietsroute te verkrijgen langs de voetstappen die de Oranjes ooit zetten in de streek.

Op fort Giessen wordt zaterdag de militaire macht van het fort getoond met foto’s van schuilplaatsen uit de eerste Wereldoorlog. Verder worden bijzondere archeologische monumenten getoond en mogen kinderen schatgraven naar muntjes.
Om 20.00 uur treedt de Ierse band Blue Dew op (entree tien euro) in kasteel Dussen. Op zondag zijn er gratis rondleidingen van 13.00-16.00 uur.

Alle activiteiten zijn gratis, tenzij anders vermeld.

www.erfgoedaltena.nl

Lees meer over:

Altena open monumentendag
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.